Özden Kaptan;
Ben anlatayım ama eminim konuyu benden çok daha iyi bilenler vardır diye detaylara girmek istemedim.
Yabancı bayraklı 2. el tekneyi alırken sırası ile yapılması gerekenleri madde madde yazayım.
Tekneyi tüm kontrollerden sonra almaya karar vermişsek eğer sırası ile_;
1--
www.delreg.com sitesinden LLC uzantılı bir şirket kurmak. (mail ile gönderdiğiniz sorulara mutlaka yanıt veriyorlar) Şirket için bir isim beğenmeniz ve bu ismin sahipsiz olması gerekiyor. (Örnek CUNEYT TOURISM LLC.) Daha sonra gerekli adres vs. bilgilerini ve Kredi kartı detaylarnızı veriyorsunuz ve çok süslü şirket dosyanız ve kaşeniz 1 hafta içinde size ulaşıyor. Artık Amerikada bir şirketiniz var.
2-- Bu şirkete tekneyi kayıt ettirmek için öncelikle teknenin bağlı olduğu ülke limanından bayrak düşümünün yapılması gerekiyor. Bunu teknenin o anki sahibi (satın aldığınız, alacağınız kişi) yapıyor.
bir,iki haftalık süreç.
Bunu yapabilmek için aranızda satış sözleşmesi (Bill of sale) düzenlenmiş olmalı.
3-- Bu işlemin evrakları size ulaştıktan sonra sizden istenilenlerin en basit özeti '' teknenin sizin olduğunu ispatlayacak ne varsa gönderin'' . Mail veya fax yeterli. Olmazsa olmazlar ise Aranızda düzenlediğiniz satış sözleşmesi (Bill of sale) mutlaka kurduğunuz şirket ünvanı ile son sahibinin arasında düzenlenmiş olmalı. Noter onaylı olmasını istiyorlar. Noterler satış tutarı üzerinden komisyon alıyor. Bunun yerine konsolosluk onaylı olur ise de kabul ediyorlar. O zaman 30€ gibi bir masraf oluyor. Teknenin 12 haneli '' hin '' (Hull Identification Mumber) numarası. Benim teknemin hiç bir resmi evrağında Hull number yazmıyordu. En sonunda teknenin üzerinden numarayı fotoğraflayıp göndermemi istediler ve işlemi yaptılar.
Çok özetle iş akışı bu şekilde yürüyor.
Umarım birilerinin işine yarar.
Sevgiler