Gönderen Konu: Öldüren Balık  (Okunma sayısı 2276 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Atıf Kırımlı

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
Ynt: Öldüren Balık
« Yanıtla #60 : Temmuz 28, 2010, 15:28:16 »
İki hafta önce Göcek'te yaptığımız gezide, oltamıza takılan balon balıklarından iricesi.
50 cm kadar vardı.
Oltaları bedenlerinden koparıp götürüyorlar, ancak çelik bedenli takımlarla yakalayabildik.
Halk bunlardan nefret etmiş, balık yumurtalarını yiyorlarmış. Ağızları oldukça korkunç görünümlü ve tuhaf bir ses çıkarıyorlar.
Güneş battıktan sonra oltaya doğrudan bunlar atlıyor, önce çok heyecan verdi ama sonra sıkıntı oldu.
Arkadaş neredeyse gelen baracuda'yı da balon sanıp kaçırıyordu. Bunlar balon balığı gibi kendini şişirmiyorlar.
Fon pek estetik olmamış ama n'apalım.  8)

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” -Mark Twain

Noyan Bakır

• Gezgin Korsan
  • *
  • Ankara
  • 104 Mesajı Toplam
    163 Kere Beğenildi
    • BALTA'M SEN AMARİKA'DAN ALSAN ALSAN TEKME ALIRSIN
« Yanıtla #61 : Temmuz 28, 2010, 15:33:30 »
Zehirli etki, yiyince mi yOksa dokununca veya dikenleri batınca mı görülüyor?

T.C.G. SAVARONA

Atıf Kırımlı

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
« Yanıtla #62 : Temmuz 28, 2010, 15:38:08 »
Sanırım bazısının hem etinde hem de sırtındaki dikenlerinde zehir var. Bizim tuttuklarımızı teknedeki kaptan kolaylıkla ve tırsmadan, yanaklarını iyice sıkarak, iğneden kurtardı.

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” -Mark Twain

Ahmet Çelenoğlu

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 32 Mesajı Toplam
    41 Kere Beğenildi
    • Eğitim, tekne danışmanlığı, sörvey
« Yanıtla #63 : Temmuz 28, 2010, 16:00:46 »
deniz balıklarının zehirleri organiktir. Pişrme ile giderler. Yine de üstteki zehirli dikenleri ayıkladıktan sonra pişirmek daha doğrusdur.

Bir tekne limanda güvenliktedir, ancak tekneler limanda durmak için yapılmazlar.

Utku Uçkan

• S/Y Far Out (Moody 33 MKI)
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İzmir-Teos marina A potoonu No:2
« Yanıtla #64 : Temmuz 28, 2010, 16:43:16 »
deniz balıklarının zehirleri organiktir. Pişrme ile giderler. Yine de üstteki zehirli dikenleri ayıkladıktan sonra pişirmek daha doğrusdur.

Bir programda izlemiştim ve ahçı balığı çok iyi tanıyor ve zehir olan bölümü parçalamadan çıkartıyordu.Bu sıradada özellikle zehir dağılırsa yenmemesini söyledi. Pişirilince zehirin organik olması nedeni ile zehir özelliğinin gideceğini sanmıyorum. Yine de konuyu uzmanına danışsak diyorum. Ciddi bir konu, şakaya gelmez

Osman Aktuna

• Gezgin Korsan
  • *
  • Eskişehir
« Yanıtla #65 : Temmuz 28, 2010, 16:48:00 »
Bir canlının kendi ürettiği zehir organik olmaz ise ne olur, ya da bir canlı doğal olarak organik olmayan bir zehir üretebilir mi 9kly3

"Home is where my boat is" demek istiyorum.

Utku Uçkan

• Gezgin Korsan
  • *
« Yanıtla #66 : Temmuz 28, 2010, 16:56:31 »
Doğrudur canlı bir organizma üretiyorsa o zehir organiktir ve de ısı ile etkisinin gideceğini ilk defa duyduğum için temkinli yaklaşıyorum.
Canlılar inorganik zehirleri de vucutlarının filitre görevi gören organlarında depolarlar ki bunlarda karaciğerler, böbrekler gibi organlardır.
Özellikle yeni doğmuş taze bebelerimizi besliyeceğiz diye bu tür gıdalar ile tüketmiyelim.
Bizler özellikle çiğer etkinliğinde bira vs ile bunları etkisiz hale getirebiliyoruz tabii ki  ?^#Fl .

Ahsen Yüksek

• S/Y Bora Bora 1
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 22 Mesajı Toplam
    76 Kere Beğenildi
« Yanıtla #67 : Temmuz 29, 2010, 00:51:31 »
Canlıların toksik etkisi vardır. Bu türün zehiri de cok tehlikelidir. Kas doku (beyaz et, yenilebilir kısım ) toksik değil. Ama cok dikkatli olunması lazım. Özellikle üreme zamanı toksik etkisi olduğu söylense de temkinli olmakta fayda var. Özel yöntemle balık temizleniyor iç organlar ve kan et kısmına değmeden titizlikle yapılması gerekiyor. O yüzden japonya da sertifikalı aşçılar bir tek pişirebiliyor. Eti çok lezzetli imiş pek çok Türk balıkçısı (cesur mu deli mi ne derseniz deyin, bilim adamı arkadaşlarımda var. Yine parantez içinde artıkları kedilere vermişler ve kediler ölmüş ama et lezzeti ne diyeyim artık).
Yüzeye yakın yüzdükleri ve balık ile beslendikleri için her oltaya atlıyorlar ve de ağlara takılıyorlar tam bir sorun yaşıyor balıkçılar. Her denizlerimize yeni giren tür gibi, bol besini bulduklarından ve predatörü olmadığından populasyonları artıyor. Zaman ile dengelenir artık.
Çıkardıkları ses ise balon balıklarının tehlike anında dikenlerini aktif hale getirmek için vücutlara su alarak şişidikleri bir boşluk vardır. Bu boşluk boş iken ses çıkarırı. Böylece normalde gözükmeyen dikenler sivrilir ve düşmanının cene darbelerinden korunur.
Vücutlarında ki dikenlerin toksik etkisi yoktur.
VE DE aman aman ha  PİŞİRİLİNCE ORGANİK ZEHİRLERİN ETKİSİ KAYBOLUR DEMEK SON DERECE YANLIŞTIR:
Zayıf bağlı olanların etkisi değişebilir. Ama güçlü toksinlerin etkisi değişmez. Sonuçta organik ve ya inorganik olsun kimyasal bir bileşendir (bu arada canlılar organik olmayan zehir üretebilir ).

İnsanın başına ne gelirse boğazından gelirmiş. Rakıya boğacağız diye balıklar sizi boğmasın aman dikkat.

Utku Uçkan

• Gezgin Korsan
  • *
« Yanıtla #68 : Temmuz 29, 2010, 08:17:35 »
Ahsen korseniçeye bizi aydınlattığı ve yanlış bilgilerimizi düzelttiği için teşekkür ediyorum  :-[ .

İyi ki varsınız   :) .

Osman Aktuna

• Gezgin Korsan
  • *
  • Eskişehir
« Yanıtla #69 : Temmuz 29, 2010, 08:25:14 »
Ahsen korseniçeye bizi aydınlattığı ve yanlış bilgilerimizi düzelttiği için teşekkür ediyorum  :-[ .

İyi ki varsınız   :) .

Ben de :-[

"Home is where my boat is" demek istiyorum.

Ahsen Yüksek

• S/Y Bora Bora 1
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 22 Mesajı Toplam
    76 Kere Beğenildi
« Yanıtla #70 : Temmuz 29, 2010, 22:40:41 »

:-[

Özgür Tezcan

• S/Y Melmoth II
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
« Yanıtla #71 : Temmuz 31, 2010, 12:58:06 »
Balon balıklarında bulunan toksinin adı terodotoksin. Sıcağa ve soğuğa dayanıklı bir zehir. Yani pişirerek veya dondurarak inaktive edilemiyor. Balon balıklarının 100'den fazla türü var. Bunların 50 kadarında bu zehirden az veya çok miktarda bulunuyormuş. Bizim sularımızda yakalananın tür hakkında bilgim yok, ancak zehirli olmama olasılığı var. Bu da yemiş olanların neden etkilenmediğini açıklayabilir. Bu zehir, balığın derisinde, karaciğerinde, dişi balıkların da gonadlarında konsantre oluyor, etinde de az miktarda bulunuyor. Zehir konsantrasyonu mevsimsel olarak değişiyor ve yumurtlama döneminde artıyor. (Yumurtlama dönemi haricinde zehirsiz değil). Japonyada çiğ olarak ince dilimler halinde tüketilen balık, dilde uyuşukluk ve vücuda da yüzüyormuş hissi veriyormuş. Anlaşılan Japonlar da bu nedenle seviyorlar. Az sayıda da olsa derisinin ellenmesi ile oluşmuş zehirlenme vakaları bildirilmiş. Zehirlenme belirtileri balık yendikten sonra 10 dakika ile 4 saat arasında başlıyor. Belirtiler sırası ile dil ve dudaklarda uyuşma, fazla tükürük salgısı, dalgınlık hali, terleme, baş ağrısı, güçsüzlük, denge bozukluğu, titreme, felç, morarma, yutamama, nefes darlığı, konvülzyon(sara nöbeti), bronş spazmı, solunum yetmezliği, koma şeklinde gelişiyor. Bu zehirin herhangi bir panzehiri yok.

Ahsen Yüksek

• S/Y Bora Bora 1
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 22 Mesajı Toplam
    76 Kere Beğenildi
« Yanıtla #72 : Temmuz 31, 2010, 13:19:37 »

KESİN BİLGİ:

Bizim sularımız da yeni ve hızlı dağılım yapan tür kesinlikle zehirli. Kas doku zehirsiz, iç organlar ile temas ederse zehirden etkileniyor ve insanda etkin olabiliyor. Üreme zamanları toksin etki artsa da, türün zaten Türkiye sularında tam olarak üreme periyodu bilinemiyor. Sıcaklık dan dolayı kayma olabilir.
O yüzden lütfen dikkatli olun.

Çok lezzetli abi iyi meze oluyor bir tat diyenlere çeşnici başı muamelesi yapmanızı tafsiye ederim.

Mustafa Aziz Çınar

• Y/T organics
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 76 Mesajı Toplam
    104 Kere Beğenildi
« Yanıtla #73 : Temmuz 31, 2010, 13:56:15 »
ey vahşi insanoğlu bu balığı da yimeyiverin yav, riske girmeye değer mi?  ;??^+%%  :)
« Son Düzenleme: Temmuz 31, 2010, 13:58:05 Gönderen: Mustafa Aziz Çınar »

Berkay Oğuzberk

• Berkay
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Adana
« Yanıtla #74 : Nisan 03, 2011, 21:08:04 »
Bende mersın ve adana sahıllerınde avlanıyorum ve bu musıbet balıkla da tanısıklıgımız 10 yıl kadar oldu...

KESINLIKLE ZEHIR KESESINI PATLATMADAN CIKARTIRIM DIYE DUSUNMEYIN..ZEHIR SADECE BAGIRSAKLARININ ETRAFINI KAPLAYAN ZARIN ECERISINDE DEGIL KARACIGERINDE VE ETİNDE DE
MIKTARDA VAR .............KAS FELCI KALP KRIZI VB BIR COK ETKISI MEVCUT EN IYI IHTIMALLE MINICIK BIR LOKMA BILE CIDDI DERECEDE RITIM BOZUKLUGU YAPABILIYOR VE NABIZ ATISINIZ BELKI DAKIKADA  3 -5 GIBI BIR RAKKAMA DUSUREBILIYOR .............TRAKONYA SOKAR VARSAM VB BALIKLARDA OLDUGU GIBI AMONYAK -IDRAR VB ILACLARLA KURTULMA SANIS IMKANI IHTIMALI YOK....
INTERNETTEN FUGU BALIGI OLARAK ARASTIRABILIRSINIZ...

Berkay

Öldüren Balık Konusuna Ait Benzer Konular

Murat Korsan'ın Dubai Balık Maceraları
F.bahçe Marina F10 sakinlerinden Mobydick teknesinin sahibi ve komşum sevgili Murat Pekin korsan kışın yaşadığı Dubai'den bir ba... Devamı...

Gösterim: 281 - Yanıt: 10 - Başlatan:Hakan Zorlu
Balık bitti diyenlere...
Denizlerimizde balık bitti diyenlere ithaf edeyim. Benim kolejden Tahir arkadaşım Saroz'a yerleşmiş idi, orada biraz balık yakal... Devamı...

Gösterim: 416 - Yanıt: 13 - Başlatan:Dilek Hepgüler
15 Ocak Ha'rem'de balık ziyafeti II
Dün Feridun korsanın daveti ile Ha'rem teknesinde NTE yapmak üzere bir araya geldik..Önce bir Trilye turunun arkasından Alper ko... Devamı...

Gösterim: 320 - Yanıt: 11 - Başlatan:Nedim Yıldız
balık bulucu
Arkadaşlar selamlarGarip sorulara devam.....İki farklı marka balık bulucunun aynaları yanyana monte edilirse herhangi bir proble... Devamı...

Gösterim: 173 - Yanıt: 9 - Başlatan:Yaşar Gündeğer
5. Konuşan Balık Deniz ve Çocuk Şenliği
DAVETLİSİNİZ!STH Gönüllülerinin Konuşan Balık'ı bu yıl beşinci yaşını Sarıyer sahilinde kutluyor.6 Haziran Pazartesi günü Sarıye... Devamı...

Gösterim: 40 - Yanıt: 0 - Başlatan:Hakan Tiryaki
Balık Çeşitleri
http://www.slideshare.net/nedimy1/balik-esitleri Devamı...

Gösterim: 83 - Yanıt: 0 - Başlatan:Nedim Yıldız
deep sounder yerine balık bulucu kullanılabilir mi ?
Sevgili Korsanlar,Tekneye bir Deep Sounder taktırmak istiyorum derinlik ölçmek için. Acaba onun yerine aşağıdaki linkte görülene... Devamı...

Gösterim: 496 - Yanıt: 31 - Başlatan:Mahir B. Aşut

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal