Gönderen Konu: Öldüren Balık  (Okunma sayısı 2274 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mahir Günşiray

• S/Y Baluna
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 11 Mesajı Toplam
    14 Kere Beğenildi
    • Tiyatro
Öldüren Balık
« : Mart 02, 2010, 10:31:05 »

Öldüren Balık Marmara'da
Temas halinde karın ağrısı, ishal, dudaklarda ve ağız içerisinde uyuşmaya neden olan balon balığı, İsrail'de ölümlere de yol açtı.

S/Y Baluna - Karacasöğüt

Cihan Devcan

• S/Y Ceylin
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
  • 2 Mesajı Toplam
    3 Kere Beğenildi
    • Devcan
Ynt: Öldüren Balık
« Yanıtla #1 : Mart 02, 2010, 10:57:47 »
Gerçekten bir balık insanı bu şekilde öldürebilir mi? Ahsen hocamdan teyit bekliyoruz.

S/Y Ceylin Mudanya No: 4

Mahir Günşiray

• S/Y Baluna
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 11 Mesajı Toplam
    14 Kere Beğenildi
    • Tiyatro
« Yanıtla #2 : Mart 02, 2010, 12:04:18 »
bir alinti:
"Bu BAlon balığı yıllardır burada sürü halinde dolaşır vardır oltalarımızı ağları sürekli koparır dadanır ağzı korkunç kuvvetli karga gagası gibi sivri bir çift diş le çenesini kilitler.Bırakın teması oltaları kopardığı için yüzgöz oluyoruz balıkla ama temas değil ancak yenirse zehirler ki yelkenciler lokalinden bir müşterim balon gibi şişen yerde bir kesecik olduğunu onu patlatmadan alındığında çok lezzetli bir balık olduğunu söylemişti. tayland, japonya taraflarında çok yenen lüks bir balık olduğunuda öğrenmiştim. Resimdeki en küçüğü gördüklerim arasında,  yendiğinde direk öldürüyor bunu biliyorumda o çok kuvvetli çenesi çelik oltayı bile koparan bu balık ile denizin içinde karşılaşırsak ne yapar bunun hakkında bir bilgim yok.
N.Erinalçık"

S/Y Baluna - Karacasöğüt

Ahsen Yüksek

• S/Y Bora Bora 1
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 22 Mesajı Toplam
    76 Kere Beğenildi
« Yanıtla #3 : Mart 02, 2010, 12:54:16 »

Balık sadece üreme zamanı toksik bir madde salgılıyor o dönemde uygun olmadan kesilirse (zehir kas dokuyuada yayılıyor ve zehirliyor). Üreme dönemi dışında ülkemiz balıkçılarınında etini sevdiği lezzetli bir balıkmış (ben yemedim). Yüzeye yakın yüzer. Dişleri sonderece keskin (kaplumbağ cenesi gibi) ağları parçalıyor. İyi yüzücü olmadığı için ağlara çok sık dolanıyor. Aynı şekilde derisini sisirdiğindeki dikenlerde ağlarda sorun yapıyor. Onun dışında herhangi bir zararı yok.
Marmara ya kadar ulaşmasını küresel ısınma ile bağdaştırılıyor. Asıl Kızıl deniz göcmeni bir balıktır. suveyş kanalı ile ülkemize geldi ve hızla 4 sene gibi kısa bir zamanda marmara ya ulaştı.
Bu arada kızıl denizde dalanlarda bilir insanlara hiç bir zarar vermeden etrafta kendi halinde dolaşır

Erdem Çakır

• Gezgin Korsan
  • *
  • West Istanbul Marina
  • 41 Mesajı Toplam
    71 Kere Beğenildi
« Yanıtla #4 : Mart 02, 2010, 13:20:19 »
İnsan eliyle yapılmış bu kanallar sayesinde buralara kadar gelen bu tür,bizim denizlerimdeki herhangi bir tür için risk oluştururmu ? Yada hiç karşılaşmadığı bir tür ile çiftleşirse başka bir tür ortaya çıkarmı ?

Sonuçta bir şekilde müdehale ediyoruz doğaya...

Çakır Korsan

Nurettin İşletici

• S/Y Koza
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İzmir
  • 12 Mesajı Toplam
    15 Kere Beğenildi
« Yanıtla #5 : Mart 02, 2010, 13:42:42 »
Ben bu  sene datça aktur sitesinin önündeki koyda yaklaşık 1 kg'lık bir tane olta ile tutmuştum.Zehirli olduğunu ise yunan adaları seyahatinde yunan deniz polisinin ofislerinde asılı olan büyük afişlerden öğrenmiştim.Elimi sürmeden hemen denize geri yollamıştım.Fakat müthiş güzel bir balıktı.

S/Y KOZA
TEOS MARİNA A12

Eğer teknen'le berabersen dünyanın neresinde olursan ol her sabah evinde uyanırsın.

Ahsen Yüksek

• S/Y Bora Bora 1
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 22 Mesajı Toplam
    76 Kere Beğenildi
« Yanıtla #6 : Mart 02, 2010, 13:58:25 »
İnsan eliyle yapılmış bu kanallar sayesinde buralara kadar gelen bu tür,bizim denizlerimdeki herhangi bir tür için risk oluştururmu ? Yada hiç karşılaşmadığı bir tür ile çiftleşirse başka bir tür ortaya çıkarmı ?

Sonuçta bir şekilde müdehale ediyoruz doğaya...
Yabancı türler her zaman doğada sorun olmuştur. Bu yüzden gümrüklerde ilaçlama yaparlar. Yerli tür üstüne, onun koruma alanına ve besinine ortak olarak baskı kurar. Yerli türlerin azalmasına sebep olabilir. Örneğin iskenderun da avlanan balığın %70 den fazlası yabancı tür. Yediğimiz sokkanlar, barakudalar, ceylanlar vs yabancı tür. Çiftleşme işi olamaz birbirine çok yakın iki tür bile çiftleşebilse bile yeni tür döl vermez. Bu tür olmanın özelliğidir.

Mehmet Ünsalan

• S/Y Baracuda
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Datça- Muğla
  • 6 Mesajı Toplam
    33 Kere Beğenildi
« Yanıtla #7 : Mart 02, 2010, 23:57:51 »
2009 ilkbaharı Mersin seyahatimde, profesyonel ve amatör balıkçı dostlarla sohbetlerimizde ana konu genelde balon balıkları idi. Şikayetçi olanların yanısıra memnun olanlar da çoktu.Balık-olta malzemeleri satılan bazı dükkanlarda balon balıklarının dişlerinin kesemeyeceği özel oltalar satılmaya başlamış. 7 (yazı ile yedi) kilolukları bile çıkmaya başlamış. Önemli olan ayıklanırken zehir kesesini patlatmamak diyorlar. O da Ahsen Korsaniçemizin de yazdığı gibi ilkbahar sonu-yaz başı gibi üreme zamanları çok önemli imiş.Hatta ben bir oltacı ahbabın dükkanında otururken bir bürokrat geldi ve bir hafta önce pazar günü çıktıkları balık avında yaklaşık 25 kilo toplamında balon balığı yakaladıklarını, ertesi günü hepsini işyerine götürüp pişirtip öğlen mesai arkadaşlarına ikram ettiğini, ancak balon balığının zehirli olduğunu o gece öğrenince arkadaşlarına birşey olursa diye korkudan sabaha kadar uyuyamadığını anlattı. Hatta bazı balıkçı tezgahlarında satılmaya bile başlandığını da görenler olmuş. Yani çok da abartmamak lazım galiba.Ama balığın temizleme işini bilerek yapmak şart...Bir de Nisan-Temmuz arasında yakalananları yememek isabetli gibi geliyor bana.

Benim asıl merak ettiğim konu, bu cins balığın bizim hangi cins yerli balıklara ne ölçüde zarar verdiği ? Balon balıkları arttıkça diğer türler azalıyor diye bir kanı var balıkçılarda.

S/Y Baracuda - Datça

Yaşam,aldığın nefeslerin sayısı ile değil, nefesini tuttuğun anların sayısı ile ölçülür !

Ahsen Yüksek

• S/Y Bora Bora 1
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 22 Mesajı Toplam
    76 Kere Beğenildi
« Yanıtla #8 : Mart 03, 2010, 00:33:59 »

Araştırma yapmak lazım :D

Tuğrul Karan

• Gezgin Korsan
  • *
« Yanıtla #9 : Mart 03, 2010, 00:37:45 »
Gelecekte uzay yolculuklarinda kullanilacagi iddia edilen maddeyi iceren balik turu.

Biraz daha aciklamak gerekirse; bu balikta ve kis uykusuna yatan memelilerde bulunan tetrodotoxin maddesi sayesinde insanlarin kis uykusuna yatar gibi metabolizmalari durdurulacak ve bu sayede cok uzun uzay yolculuklarina cikabileceklermis. Ayrica Vodoo ve Zombi islerindede kullanilirmis. Kimse soylemedi, haberim yoktu demeyin sonra.
« Son Düzenleme: Mart 03, 2010, 00:40:33 Gönderen: Tuğrul Karan »

Kadir Kurtbayram

• S/Y Ayna
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 58 Mesajı Toplam
    90 Kere Beğenildi
« Yanıtla #10 : Mart 03, 2010, 13:16:14 »
TRT 2 de bu balıkla alakalı kısa bir belgesel izledim. Kuşadası-Çeşme civarında paraketacılar bu balığı hiç sevmiyorlarmış. Gaga gibi olan ağzına bir tahta çubuk verdiler harrss diye ikiye böldü. Sanırım sırt yüzgecindeki dikenlerinde de zehir var.Konuyu anlatan balıkçılardan biri bu balık yüzünden işaret ve orta parmağının kalıcı felç olduğunu anlattı.

S/Y Ayna - MarinTürk/Pendik

Mustafa Aziz Çınar

• Y/T organics
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 76 Mesajı Toplam
    104 Kere Beğenildi
« Yanıtla #11 : Mart 03, 2010, 15:23:54 »
..Konuyu anlatan balıkçılardan biri bu balık yüzünden işaret ve orta parmağının kalıcı felç olduğunu anlattı.
çok sevindim..balıkçılar tüm düyada denizin dibini bile kurutan vahşi canlılar zaten... ayrıca insanoğlu kendisinden daha vahşi, daha dişli başka canlıları sevmez.. bu zavallı balıkçık ta fazla kalmaz bizim sularımızda merak etmeyin. :)

Emre Özgen

• Gezgin Korsan
  • *
  • Bodrum
  • 13 Mesajı Toplam
    15 Kere Beğenildi
« Yanıtla #12 : Mart 03, 2010, 15:30:23 »
Birde Trakonya kum balığı vardır. üstüne basmışlığım vardır feci bir acı ağrı yapıyor, zehirlendiğinizi hssediyorsunuz, bide iğneleri ayağımın içinde kalınca daha bi iyi hissetmiştim ben, aman dikkat edelim.

Ve unutmayınki, denizde olan bu tür zehirlenmelerde, sıcak kompres, karada olan bu tür zehirlenmelerde ise soğuk kompres uygulanmalıdır.
( bu arada kompresi doğrumu yazdım emin değilim :) )

S/Y  Ka Fa 1500

Mehmet Ünsalan

• S/Y Baracuda
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Datça- Muğla
  • 6 Mesajı Toplam
    33 Kere Beğenildi
« Yanıtla #13 : Mart 03, 2010, 22:57:11 »
Doktor korsanlar belki gülecekler bana şimdi ama benim 90 lı yılların başından bu tarafa bu gibi balık sokmaları (trakonya, sokkan,iskorpit vs) ve yaban arısı sokmalarına karşı tekneden ve evimden eksik etmediğim bir ilacım vardır : "İSVEÇ ŞURUBU" diğer adı da  "İSVEÇ İKSİRİ". Bazı eczanelerde de satılıyor.Almanya'da da ve bazı avrupa ülkelerinde eczanelerde satılıyormuş.Ben Mısırçarşısı'ndan 14 çeşit kök vs. den oluşma kuru maddelerini alıp 14 gün güneşte konyak içinde bekleterek evde yapıyorum.Oluşan iksir dahili ve harici kullanılabiliyor.40 derde deva bir iksirdir (içindeki konyak lafını duyan korsanların pis pis sırıttıklarını görür gibi oluyorum)
Sezen Aksu gibi tanınmış birçok insanın da çantalarından eksik etmediklerini okumuştum.
Öldürmeye kıyamadığım ve salimen denize iade etmeye çalıştığım oltadaki bir trakonyanın elimi sokması üzerine bizzat tatbik ederek olayı geçiştirmiştim. Trakonya sokmasından Mersin'deki sitemizin bahçıvanı hastanelik olup serumlarla filan tedavi oldu.Elini bir yıla yakın ağrılarla kullanabildi. Bir yaşlı emekli komşumuz da kurtarılamadı, hayatını kaybetti (ne yazık ki o zaman İsveç Şurubunu bilmiyordum henüz).
Yukarıda isimlerini yazdığım balıklar içinde en ciddi zehirlenme yapan Trakonya'dır. Diğerleri biraz ağrıtır, geçer.
Not: İsveç şurubunun ham maddesini Mısır çarşısı'ndan nereden temin edebileceğinizi reklam olmasın diye yazmadım.Adresini ve yapılış tarifini arzu eden korsanlara özelden yazabilirim.
« Son Düzenleme: Mart 03, 2010, 23:00:05 Gönderen: Mehmet Ünsalan »

S/Y Baracuda - Datça

Yaşam,aldığın nefeslerin sayısı ile değil, nefesini tuttuğun anların sayısı ile ölçülür !

Erol Yapıcı

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 142 Mesajı Toplam
    188 Kere Beğenildi
« Yanıtla #14 : Mart 03, 2010, 23:07:27 »
Hazırını da çıkarmışlar. Aktarlarda  şurup şişesi kadar şişelerde satılıyor. Kıyaslama yapılırsa evde yapılana göre pahalıya gelir ama benim gibi yaşasın tembellik diyenler için ideal :)

Ben zehirlenmeye karşı değil yarasın diye(şifa niyetine) içmiştim. Üstelik günde bir tatlı kaşığı. Baya baya yaradı. Yaklaşık 8 kilo kadar :D
O günden beri veremiyorum. Üstelik hergün üstüne ekliyorum :'(
« Son Düzenleme: Mart 03, 2010, 23:11:25 Gönderen: Erol Yapıcı »

'den Korsan

Öldüren Balık Konusuna Ait Benzer Konular

Murat Korsan'ın Dubai Balık Maceraları
F.bahçe Marina F10 sakinlerinden Mobydick teknesinin sahibi ve komşum sevgili Murat Pekin korsan kışın yaşadığı Dubai'den bir ba... Devamı...

Gösterim: 281 - Yanıt: 10 - Başlatan:Hakan Zorlu
Balık bitti diyenlere...
Denizlerimizde balık bitti diyenlere ithaf edeyim. Benim kolejden Tahir arkadaşım Saroz'a yerleşmiş idi, orada biraz balık yakal... Devamı...

Gösterim: 416 - Yanıt: 13 - Başlatan:Dilek Hepgüler
15 Ocak Ha'rem'de balık ziyafeti II
Dün Feridun korsanın daveti ile Ha'rem teknesinde NTE yapmak üzere bir araya geldik..Önce bir Trilye turunun arkasından Alper ko... Devamı...

Gösterim: 320 - Yanıt: 11 - Başlatan:Nedim Yıldız
balık bulucu
Arkadaşlar selamlarGarip sorulara devam.....İki farklı marka balık bulucunun aynaları yanyana monte edilirse herhangi bir proble... Devamı...

Gösterim: 173 - Yanıt: 9 - Başlatan:Yaşar Gündeğer
5. Konuşan Balık Deniz ve Çocuk Şenliği
DAVETLİSİNİZ!STH Gönüllülerinin Konuşan Balık'ı bu yıl beşinci yaşını Sarıyer sahilinde kutluyor.6 Haziran Pazartesi günü Sarıye... Devamı...

Gösterim: 39 - Yanıt: 0 - Başlatan:Hakan Tiryaki
Balık Çeşitleri
http://www.slideshare.net/nedimy1/balik-esitleri Devamı...

Gösterim: 83 - Yanıt: 0 - Başlatan:Nedim Yıldız
deep sounder yerine balık bulucu kullanılabilir mi ?
Sevgili Korsanlar,Tekneye bir Deep Sounder taktırmak istiyorum derinlik ölçmek için. Acaba onun yerine aşağıdaki linkte görülene... Devamı...

Gösterim: 496 - Yanıt: 31 - Başlatan:Mahir B. Aşut

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal