Gönderen Konu: Mavi kart uygulaması hakkında..  (Okunma sayısı 7020 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Adnan Mahçup

• S/Y Anarada-TUR 3020
  • Ge_Ko
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 3 Mesajı Toplam
    7 Kere Beğenildi
Ynt: Mavi kart uygulaması hakkında..
« Yanıtla #180 : Temmuz 11, 2010, 11:06:59 »
Sayin Omer Barlasin Cevreye ilgili,duyarli guzel bir yazisini okuyorum..Tesbitler , gozlemler guzel.. cozum fikrine geliyor sira ve kisaca: gezgin korsan derneklesmeli olarak bitiyor...Sonrasini ben soyle dusunuyorum: Vay be ne buyuk bir guc su GeKo lar diyecek yetkililer ve tum yasalari bizim istedigimiz bicimde degistirecekler...Hayali bile guzel...

Ahmet Çelenoğlu

• Vardiya Zabiti
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 32 Mesajı Toplam
    41 Kere Beğenildi
    • Eğitim, tekne danışmanlığı, sörvey
« Yanıtla #181 : Temmuz 11, 2010, 11:31:48 »
Uygulamanın ertelenmesine yol açan denizcilerin arkasında geko üyelerinin ondabiri kadar bile bir destek yok. Bu nedenle Ömer Barlas'ın yazısı bizi hiç şaşırtmamalı, asıl şaşmamız gereken şey bu kadar güçlü bir grubun gücünü her hangi bir konuda gösterme istekliliği göstermemesi. sadece forumda kendi kendimize ah vah ediyoruz.

Bir tekne limanda güvenliktedir, ancak tekneler limanda durmak için yapılmazlar.

Ömer Barlas

• S/Y Barlas
  • Vardiya Zabiti
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bornova, İzmir
  • 6 Mesajı Toplam
    9 Kere Beğenildi
    • Serbest Çağrışım
« Yanıtla #182 : Temmuz 11, 2010, 17:29:23 »
Vay be ne buyuk bir guc su GeKo lar diyecek yetkililer ve tum yasalari bizim istedigimiz bicimde degistirecekler...Hayali bile guzel...

yaklaşık 15 yıldır bir çok dernekte görev ve başkanlık yapmış birisi olarak şöyle diyeyim; bir belediye başkanından şahıs olarak iyi bağlantılarınız yoksa randevu alamazsınız, ama eğer dernek olarak randevu isterseniz size en kısa zamanda randevu vermeye çalışırlar, artı STK'lar birbirlerine gerçekten iyi denebilecek kadar çok yardımcı olmaya çalışıyorlar, ve bir STK olmak bizi küçültmez, aksine daha da güçlendirir ve söz sahibi yapar.

S/Y Barlas, Martı Marina, Nova Pontonu

Korku en zarif silahtır, elleriniz hiç kirlenmez. -- Jenny Holzer http://bit.ly/vPkPDJ

Erol Yapıcı

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 142 Mesajı Toplam
    188 Kere Beğenildi

'den Korsan

Alpay Sidal

• S/Y Secret
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
« Yanıtla #184 : Temmuz 21, 2010, 09:18:24 »
Herkese Günaydın,
Bugün cnntürk'de Cem Seymen'in "Göcek'te kirlilik 3 kat arttı" yazını okuyunca gene bu denizleri kirleten teknelerden (kendim dahil) nefret ettim. &+^^
Yazar durumu öyle bir kaleme almış ki, teknede yıkanıp kafasını şampuanlayanlarda deniz canavarı olmuş. 

http://www.cnnturk.com/Yazarlar/CEM.SEYMEN/Gocekten.gelen.imdat.cigligi/110.2542/index.html

Üstelik bunu TURMEPA aktarmış. Valla ben deniz dostu diye heryerde TURMEPA sabunlarını kullanıyorum. Teknem Fransız Beneteau. Duş ve lavabo direkt denize veriliyor. Şimdi ben TURMEPA ürünü ile teknede duş yapsam deniz kirleten canavar mı oluyorum? (Yazıya göre öyle ???)

Ben de dayanamadım Cem beye bir email gönderdim. Görüşlerimi aktardım. 

Sanırım denizleri kirletenlerin yatlar olmadığı konusunda (istisnalar hariç, ki onlarda tek başlarına bu kadar kirliliğe sebep olmaz.) bilinçlendirme yapmalıyız. Yoksa her tekne gören, teknenin motor soğutma suyunu görse çiş; şampuan köpüğü görse kimyasal sanıp suçlama yapacak.

Sevgiler,

S/Y Secret - Pendik MarinTürk D35

Alpay Sidal

• S/Y Secret
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
« Yanıtla #185 : Temmuz 21, 2010, 09:20:59 »
Bu da gönderdiğim email.....

Sent: Wednesday, July 21, 2010 10:04 AM
To: cems@cnnturk.com.tr
Subject: Göcek'te kirlilik

Cem bey merhaba,

Bugün Milliyet gazetesinde Cadde ekinde yayınlanan “Göcek’te kirlilik 3 kat arttı” yazınızı üzülerek okudum. Göcek gibi kapalı bir denizin korunması için tabiiki tedbirler alınmalıdır. Konuyu okuyucuya taşıdığınız için kaleminize sağlık.

Ancak yazınızda yanlış bilgilendirmeler ve yönlendirmeler olduğunu hissettim. Sintine veya pis su tanklarının nereye boşaltılıp, boşaltılmayacağı kanunlarla belirlenmiştir. Ülkemizinde imzaladığı uluslararası Denizlerin Gemiler tarafından kirletilmesinin önlenmesi kanunu MARPOL’a göre arıtılmış atıklar en yakın sahilden 4 mil; artılmamış atıklar 12 mil uzakta boşaltılır. Bu atıklar insan atığı olup kimyasalları içermez. Bunu tartışmak bile yersizdir. Aksi davrananlara ceza kesilmelidir. Hele SİT alanlarında.

Ancak son zamanlarda “Tekneler denizleri kirletiyor.”  açıklamasının, yapılan istatistiksel analizlerle doğru olmadığı herkesce bilinirken, yazınızda tam tersi ima edilmiş. Denizlerin kirliliği karadan %92’lere varmışken, denizden olan kirlilik %8dir ve bununda büyük bir oranı büyük tonajlı gemiler ve kazalarla oluşan çevre felaketlerinin sebebidir.

Üstad Sadun Boro’ya danışabilirdiniz; üstad’ın araştırma ve gözlemlerine göre (8 Mart 2010 Milliyet gazatesi kaynak http://www.aktueldeniz.com/?news,390793695166884 )

“3 bin 215 sahil belediyesi var. Sadece 141 tanesinde kanalizasyon yapılmış. Bunların da sadece 43 tanesinde arıtma tesisi bulunuyor. Tüm bu kanalizasyon ve foseptik sızıntıları denize verilir. Ama günah keçisi arandığında, akla yatlar gelir.”

Bu detaya yazınızda hiç değinmemişsiniz. Göcekte 25TL’ye atıklar toplanıyor derken, bunların toplandıktan sonra nereye atıldığı; ve gene yazınızda belirtilen 13.000 teknenin mevcut sistemle kaç günde atık boşaltacağını açıklamamışsınız. Göcekte yeni yapılan konutların, otel ve marinaların atıkları nerede toplanıyor belirtilmemişsiniz. Özellikle; “Yatlarda yıkanıp şampuanlarını deniz akıtıyorlar..” gibi gereksiz bir açıklamanın size aktarılması da, sizin hemen bu konuyu araştırmadan okurlara ulaştırmanıza, ve okurların sanki kirlilik buymuş hissine kapılmasına sebep olmuş. 

Tekneniz var mı bilmiyorum. Benim yelkenli bir teknem var. Tekne Fransız önemli bir üreticinin uluslararası denizcilik onaylarına sahip. Dünya’nın heryerinde geçerliliği var. İnsan atıklarını toplayan pis su tankı mevcut. Ancak bu tip teknelerin hepsinde lavabo ve duş uluslararası kanunlarda “pis su” sayılmadığı için denize verilmiştir. Biz ailecek teknede de evde de deniz dostu şampuan ve sabunlar kullanıyoruz. Ürünler TURMEPA’nın ürünleri. Keza tekne yıkanırken kullanılan temizlik malzemeleri de öyle. Bu durumda teknenin yanında köpük oluşunca “Teknelerde yıkanıp şampuanlarını denize akıtıyorlar; denizi kirletiyor” gibi bir ifade de kesinlikle yanlış oluyor. Hele bunu TURMEPA yetkilileri size yapıyorsa.

Ben kimsenin demir attığı ve denize girdiği bir yere sintine veya pis su bırakacağını düşünmüyorum. Yani tekne demirdeyken yanında köpük görürseniz bunun pis su olmadığına emin olabilirsiniz. Ancak içinde 50-60 kişi ile tura çıkan tur teknelerini veya aynı noktada aylarca kalan büyük yatların ne yaptığı bilmediğim için bir yorum yapamayacağım.

Bir sonraki yazınızda denizde yaşayan ve denizlerimizi korumak için yıllarını vermiş üstadlara danışmanızı tavsiye eder, iyi çalışmalar dilerim.

Alpay Sidal

Utku Uçkan

• S/Y Far Out (Moody 33 MKI)
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İzmir-Teos marina A potoonu No:2
« Yanıtla #186 : Temmuz 21, 2010, 09:31:56 »
Ellerinize  sağlık  1w5ey8 .

Mehmet Erem

• S/Y Lotus
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Istanbul
  • 75 Mesajı Toplam
    142 Kere Beğenildi
    • lotus seyir defteri
« Yanıtla #187 : Temmuz 21, 2010, 09:36:52 »
Alpay Korsan,
Hem tebrik, hem de teşekkür ediyorum...
Kaleminize sağlık

S/Y Lotus

Ahsen Yüksek

• S/Y Bora Bora 1
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 22 Mesajı Toplam
    76 Kere Beğenildi
« Yanıtla #188 : Temmuz 21, 2010, 10:02:36 »
Çok teşekkürler Alpay korsan,
Ayrıca Göcek te tek günah keçisi tekneler değil
formda bol bol tartışıldı bakanlığın elinde raporda var. Ama neden se bir türlü organize olamayan tekneciler  hep suçlu kesim oluyor.

Cüneyt Baygün

• La goélette / Karabiber
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bodrum
  • 2 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
« Yanıtla #189 : Temmuz 21, 2010, 10:54:49 »
Alpay korsan
Alnından öpüyorum..
Kesinlikle tavır almalıyız..
Gazetecileri ağırlayıp Göcek'te gezdiren kamu oyunu yanlış yönlendiriyor..
Her zamanki "zenginlerin yatları" retoriği de devreye girince,  "denizimizi kirletiyorlar" mavrası iyi bir rating unsuru oluyor.
Gezgin korsan bir bildiri yayınlamalı ve yayın organlarını mesaj bombardımanına tutmalı..
Gerekirse yayıncıları teknelerde ağırlayıp, gerçekleri anlatmalıyız.. Tekne usulü yaşamı anlamalarını sağlamalıyız..
Kaleminden kan damlayan ya da konunun uzmanı korsanları göreve çağırıyorum..
Ahsen sen bilim insanısın ,ne olur bişeyler yaz..

Denizleri kirletme suçunu üstlenmeyi reddedelim..
Yasal haklarımıza (Marpol) sahip çıkalım.
Denizleri koruyalım
Luzumsuz bürokratik , zorluk çıkarıcı ve faydasız önlemleri reddedelim..
Zaten zor olan denizde yaşam koşullarının, işkenceye dönmesine engel olalım..
Yanlış bilgilendirmeye dur diyelim..

Ya da "bize ne biz eğleniyoruz GeKo'da " durumu varsa (ki ben bu açıdan  GeKo'nun kişiliğinden ciddi şekilde endişeliyim), kişisel bir oluşum olarak adlarımızla girişimde bulunalım..GeKo'da geyik yaparken bir başka yerde "Denizleri biz kirletmiyoruz, kirlettirmiyoruz" platformu kuralım..
www.denizleribizkirletmiyoruzkirlettirmiyoruz.com diye bişi yapsın interneti bilen biri..Örneğin Ömer Barlas görev başına..
Orada fikirlerimizi yazalım.
Her ilgili yere linkini atalım..
Spam olalım başlarına yağalım..
Böyle giderse seneye denize çıkamayacağız..

Benim teknemde denize giden hiç bir şey yok. 5 ayrı tankım var bulaşık, duş 2 tuvalet falan hepsi ayrı tanklarda..Kapasitelerde uygun..
Yinede bunları boşaltmak bürokrasisi , mavi kart garabeti başımı döndürüyor..Birinin gelip bir şey sorması bile dert anlatmayı gerektirmesi açısından stres kaynağı..

Teknesinin örneğin duşu  direk denize bağlı arkadaşların durumunu  düşünmek bile istemiyorum..Olaydan anlamayan birinin,  bir küçük şikayeti hayat söndürür valla..

Var mı ben yatçıyım, gezerim diyen ?
Yoksa hepimiz kakariki kukuriku ile mi meşguluz??

Hayal kurarken dikkatli olun ; gerçekleşebilir..

Ahsen Yüksek

• S/Y Bora Bora 1
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 22 Mesajı Toplam
    76 Kere Beğenildi
« Yanıtla #190 : Temmuz 21, 2010, 11:29:50 »

Bizim eylem yapabilmemiz için işin uygulamaya geçmesi lazımmış  ??? .

Yapmamız gereken iş ise bakanlığı "biz çevreci bir topluluk olarak denetimlerin yapılmasını istiyoruz.
Fakat bunun için öncelikle uluslar arası sözleşmelerde olduğu gibi marinalarda atık toplama tesislerinin olmasını ve koy ve yerleşim alanlarında atık toplama teknelerinin öncelikle hizmete girmesi gerektiğini bildirmemiz gerekiyor. Ayrıca atık toplama da, mavi kart da olduğu gibi su bilançosunun denetlenmesi nin sakıncalı olduğu. Bazı durumlarda yıkama suyu olarak deniz suyu kullanıldığı gibi, özellikle bazı ekstrem durumlarda denge vs gibi emniyet için MEDPOL sözleşmesinde de belirtildiği gibi açıkta atık su bırakılabileceği durumlarda cezai işlemin olmaması gerektiğini söz konusu insan hayatı olduğuna" dair bir sayfalık bir şey yazabiliriz.
Taslak olarak ben önceden bir şey yazmıştım özellikle ücretin olmaması gerektiği konusunda. Fakat okuduğum bazı sözleşmelerde bu hizmetin ücret karşısında olması gerektiği yazıyordu. Yinede 1 lt su karşılığında değil tabi ki.
Ayrıca Cevre bakanlığının ve Muğla Valiliğinin cevreye olan bu hassasiyetinin evsel atık suların denize dökülmesinde göstermesi gerektiğini çünkü %85 kirlilik kıyısal alanda ve evsel kirlilikten kaynaklanıyor.
Erdem korsanın bu konunun başında belirttiği gibi Yabancı teknelerkin karinası ile gelen tür istilasının da önemli bir sorun olduğu ve bu konuda da önemli bir adım atılması gerektiğini de belirtelim derim (yurt dışından gelen teknelere karantina uygulanması gibi)

Ya Cüneyt korsan dur nefes al kese kağıdına filan üfle filan sakin sakin konusalım
Bizler uzun zamandır zaten bu konu ile ilgili bir şeyler yazıyoruz. 1000 kişiden 10 kişi bilinçlense kardır diye. Sadun bey gibi konu ile ilgili başka insanlar ile de bol bol konuştuk fikirleri tartıştık.
yine de tartışırız.
Bizler marina parası ve vergi veren insan lar olarak uygun ücret karşılığı bu hizmetleri almalıyız. Hizmet ayağımıza kadar gelmeli yani.
Cevre bakanlığı ilk önce Marinaların alt yapısını denetlemek zorunda (yerleri uygun mu, kapasitesi nedir, atık toplama üniteleri mevcut mu, iyi hizmet veriyor mu, atık bertarafı uygun koşullarda yapılıyor mu.
Sonra seyir halinde ki  tekne takibi gündemde olmalı ve onun içinde özel sektöre değil devlete ait yeterli atık toplama tekneleri bölgelerde mevcut mu, uygun yapılıyor mu vs 

Ömer Barlas

• S/Y Barlas
  • Vardiya Zabiti
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bornova, İzmir
  • 6 Mesajı Toplam
    9 Kere Beğenildi
    • Serbest Çağrışım
« Yanıtla #191 : Temmuz 21, 2010, 11:58:55 »
Ya Cüneyt korsan dur nefes al kese kağıdına filan üfle filan sakin sakin konusalım

sinirlenilmeyecek gibi değil ki! adamlar resmen bizi istenmeyen adam ilan ettiler, illa ki kovalayacaklar. çevre bakanlığının kafası çok enteresan çalışıyor, tam "ah şu okullar olmasa, ben bu bakanlığı çok güzel idare ederdim" kafası.

bu gidişle yakında o sahil kasabasındaki halka da tuvalete gitmeyin diyecekler, böylece ne arıtma tesisine ihtiyaç kalacak, ne de başka bir yatırıma.

S/Y Barlas, Martı Marina, Nova Pontonu

Korku en zarif silahtır, elleriniz hiç kirlenmez. -- Jenny Holzer http://bit.ly/vPkPDJ

Taner Özer

• T A L Y A - Fethiye
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 31 Mesajı Toplam
    43 Kere Beğenildi
    • TALYA
« Yanıtla #192 : Temmuz 21, 2010, 12:03:24 »
Ben de çorbada tuzu bulunmak bakımından, Alpay beyin mesajını da ilave ederek
şahsım adına iki satır bir şeyler karaladım.
Azıcık tepki olsun bari...

TANER

Alpay Sidal

• S/Y Secret
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
« Yanıtla #193 : Temmuz 21, 2010, 13:02:12 »
"Yatlar denizleri kirletiyor" gibi bir ifadeye deniz sevgisi olan ve bu sevgiyi büyütmek için tekne sahibi olmuş herkesin isyan ettiğini biliyorum. Ve sizlere katılıyorum.

Cüneyt korsanın dediği gibi bilinçlendirmek adına bildiriler hazırlamak bence de çok iyi olacaktır. Yazarlarımız malesef çoğu zaman kiminle sohbet ederlerse, o kişinin anlatımını ve mesajlarını tüm okurlarına verirler. Oysa bu anlatımlarda her şey söylenmez, genellikle kişi kendi vermek istediği mesajı verir. Benim şahsi görüşüm de TURMEPA'nın mavi kart ile ne kadar iyi iş yapacağının aktarılması için böyle bir davet verdiği ve yazının özünde bunun olduğudur. Tabi konuyu takip etmeyenler için "mavi kart şart" fikri yerleşecektir. Bilenler için bu uygulama doğru değildir.

Yine biliyorum ki topluca bildiri hazırlamak, gezgin korsan adına onay vermek ve bildiriyi herkes adına açıklamak zordur. Eğer yapılabilirse ben altına imzamı atarım. Ama bu yapılana kadar, bu ve bunun gibi çıkan haberlere istinaden yazıyı kaleme alan kişiyi bilinçlendirmek için 1-2 satır düşüncenizi yazarsanız ve konuyu araştırması için uyarıp yönlendirirseniz, bu kişi bir sonraki yazısında buna dikkat edecektir. Tabi ne kadar çok mesaj alırsa o kadar çok özen gösterecektir. Anlamazsa bir gün tekneyle bir geziye çıkarılması fevkalade iyi bir düşüncedir. (Taner korsan eline sağlık)

« Son Düzenleme: Temmuz 21, 2010, 13:04:37 Gönderen: Alpay Sidal »

Yavuz Erkul

• S/Y Eylül
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Kuşadası
« Yanıtla #194 : Mart 03, 2011, 16:11:31 »
Degerli arkadaşlar,
Muğla valiliği mavi kartı kesinleştirdi, kartınız yoksa cezası 6000 TL den başlıyor. vatana millete hayırlı olsun.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1099011&title=mavi-kart-projesi-ilk-kez-muglada-uygulanmaya-basliyor

S/Y Eylül - Setur Kuşadası Marina, T Rıhtımı

Mavi kart uygulaması hakkında.. Konusuna Ait Benzer Konular

satılık Microsail hakkında
Tüm korsanlara merhaba.Bir süredir üyesi olduğum bu grup içindeki yardımlaşmayı görünce ben de yardım isteme cesaretini gösterdi... Devamı...

Gösterim: 408 - Yanıt: 11 - Başlatan:Özden Oğul
Ralliler hakkında soru
Merak etmekteyim;KAYRA,MAYRA gibi ralliler kimler tarafında düzenlenir?Katılacak tekneler nasıl seçilir ya da belirlenir?Bu deği... Devamı...

Gösterim: 254 - Yanıt: 10 - Başlatan:Özden Oğul
CE Belgesi hakkında
Bilgisi olan var mı?Yılbaşından sonra CE belgesi olmayan tekneler bağlanma kütüğüne kayıt yaptıramayacaklar mı?Daha önce kayıt y... Devamı...

Gösterim: 704 - Yanıt: 16 - Başlatan:Cüneyt Baygün
Mavi Yolculuk... (Doğan Hızlan' ın bir yazısı)
Kurulduğu ilk günlerden beri üyesi olduğum, düzenli olarak takip ettiğim Gezgin Korsan forumunda 1000. mesajımın özel olmasını i... Devamı...

Gösterim: 507 - Yanıt: 18 - Başlatan:Eyüp Oğan
Kontra uygulaması...kafam karıştı.
Sevgili korsanlar.Hakan Zorlu korsanın, Maşallah'ı yenileme aşamalarını okudum.Cihan Devcan'ın Ceylin'i yenileme aşamalarını da ... Devamı...

Gösterim: 952 - Yanıt: 43 - Başlatan:Çağatay Yılmaz
MAVI KART-KARA UYGULAMA
MERIÇ KÖYATASININ İLGILI YAZISIhttp://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetay&ArticleID=1363521&AuthorID=266&b=Bu%20yast... Devamı...

Gösterim: 2566 - Yanıt: 134 - Başlatan:Levent Çelmen
Tekne alt temizlik ve zehirli uygulaması için usta
Sevgili korsanlar,Bir arkadaşım adına soruyorum.Teknemiz (8mt yelkenli, sabit salmalı) büyük olasılıkla 16 Haziran Perşembe günü... Devamı...

Gösterim: 103 - Yanıt: 1 - Başlatan:Mahir B. Aşut

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal