Gönderen Konu: Eldeki verilerle eksiğim nedir?  (Okunma sayısı 336 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ahmet Ertür

• S/Y Pina
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Edremit / Balıkesir
  • 2 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
    • www.hilmiefendi.com.tr
Eldeki verilerle eksiğim nedir?
« : Ağustos 23, 2011, 12:09:07 »

Sevgili GeKo'lar,

Evvelce üyesi olduğum forumlarda arama yapmadan yeni konu başlatan çaylaklara çok kızılırdı. Ama samimiyetle ifade ediyorum; ilgilendiğim konuları araştırdım, açıkçası kafam daha da karıştı. Hatta bazı konularda herkesin net doğruyu bulamamış olduğu hissine bile kapıldım.

Teknem 2008 bir Barbarossa M25.
Boyu: 7,60
4 kişilik

1. ADB'm var, teknemde seyir fenerlerim tam, can yeleği sayım tam, Özel Tekne Belgem vizeli, Yangın tüpüm 2 yıl daha güvenli ve faal;
2. Böyle imal edildiği için: Tuvalet haricinde, banyo lavabom, mutfak lavabom, sintinem ve tanım gereği :) güverte duşumun tüm çıkışları doğrudan denize, güvertede flanş vs. yok, basacak düzenek de yok, Muğla iline yakın tarihte gitmeyi düşünmüyorum,
3. Teknede denize çöp vs. atılmaması konusunda uyarı yazısı henüz bulunmuyor;
4. Ben dahil 4 kişiden fazla teknede bulunmamasına, çocuklar için en az iki çocuk can yeleği bulunmasına dikkat ediyorum,
5. Teknemde telsiz var, Telsiz devri önceki sahibinden henüz gerçekleşmedi, ama bende henüz KMT belgesi yok (Telsiz varsa KMT belgeli kişi şart deniyor; ama teknemde telsiz bulunması şart değil ???).

SG tarafından ceza yazılmaması için yukarıdaki veriler ışığında almam gereken tedbirler nedir?

72' Ahmet ERTÜR
08' S/Y Pina

Ahmet Çelenoğlu

• Vardiya Zabiti
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 32 Mesajı Toplam
    41 Kere Beğenildi
    • Eğitim, tekne danışmanlığı, sörvey
Ynt: Eldeki verilerle eksiğim nedir?
« Yanıtla #1 : Ağustos 23, 2011, 12:20:48 »
Telsizde sahil güvenlik çağrılarına cevap vermeyin. herhangi bir emir verilirse yerine getirmeye çalışın. Telsizi kullanabilmeniz için KMT gerekir ama belgesiz olarak telsizi dinlemenizde bir sakınca yok. Nadir de olsa sahil güvenlik çağrı yaparak denetim yapabiliyor.

Sahil Güvenlik düşündüğünüzün aksine ceza yazmak için dolaşmıyor. Çok uzun zamandan beri İstanbul'dan Mersin'e kadar olan denizlerde seyirler yaptım. Şimdiye kadar bir kere (Çanakkale Boğazında Güney'e inerken) Gemi yolunu  akıntı lehime olduğu için seçtim. Uzaktan işaretle sahile dönmem için uyarı yaptılar. Özellikle yelkenli teknelere çok daha az bakıyorlar diye düşünüyorum.

Kıç gönderinizde bayrak mutlaka taşıyın.  Eğer yabancı bayraksa, sancak gurcatanızda Türk bayrağı bulunsun. Bildiğim kadarı ile 8 m altı teknelerde ADB de gerekmiyor.

Bir tekne limanda güvenliktedir, ancak tekneler limanda durmak için yapılmazlar.

Erol Yapıcı

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 143 Mesajı Toplam
    189 Kere Beğenildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 23, 2011, 12:56:41 »
SG'nin derdi ceza yazmak olursa her halûkarda ceza yazacak bir şey bulur(Trafik polisi ve Mezdeke kaseti hikâyesi gibi). Siz güvenliğiniz ile ilgili tedbirleri alın(can yelekleri yangın söndürücünün sertifikaları olsun), gönlünüzü de ferah tutun.
ADB yanlış hatırlamıyorsam 10bg altında motoru olan tekneler için gerekmiyor idi. Tekne boyu ile ilgili bilgim yok.

'den Korsan

Ahmet Çelenoğlu

• Vardiya Zabiti
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 32 Mesajı Toplam
    41 Kere Beğenildi
    • Eğitim, tekne danışmanlığı, sörvey
« Yanıtla #3 : Ağustos 23, 2011, 13:24:39 »
ADB için boy konusunu yanlış yazmışım. Doğrusu 10 bg altı tekneler için ADB gerekmiyor olmalı idi.

Bir tekne limanda güvenliktedir, ancak tekneler limanda durmak için yapılmazlar.

Ahmet Ertür

• S/Y Pina
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Edremit / Balıkesir
  • 2 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
    • www.hilmiefendi.com.tr
« Yanıtla #4 : Ağustos 23, 2011, 18:02:23 »
Burada cevap aradığım iki bulanık kısımdan telsiz konusunda kısa vadede bir acelem olmadığını görüyorum. "Dinlemek" konusunda bir belge talebi olmaması, çağrıya değil, emre kulak verilerek ona göre hareket edilmesi konularına dikkat edilecek. KMT belgesi bir fırsatta alınacak, faydası var zararı yok.

ADF sitesinde verilen bilgi ve mevzuata bakınca:

Güvertede pis su tankı için flanş bana mecburi, ancak denize çöp atılmaması 12m'den küçüktekneler için mecburi olmadığı için gereksiz.

Peki bu pis su tankından pis su nasıl alınıyor? Biz tankla flanş arasına pompa mı takıyoruz yoksa alıcı düzenek hava ile beraber vidanjör gibi mi çekiyor (cehalet zor:()?

Diğer eksiklerime gelince:

1. (Tekne boyum 7m'den fazla olduğu için (bu hızı 7mil/saat üzerinde olan her tekne için de geçerli)) At nalı veya normal simit,

2. Siyah küre,

3. Yangın tüpü, tek motorum olduğu için 1 adet 6kg'luk, Kuzine yanında mevcut tüp (acaba M25 kamaralı sayılır mı, önde bir kapı ile başaltı yatağı kuzine bölümünden ayrılıyor 9kly3)

4. Tehlike bayrağı,

5. Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü Kitabı ve Can Kurtarma İşaretleri Tablosu (Amatör Denizcilik kitabı bu işe yaramaz mı??) (el feneri ve radar reflektörüm var.)

Bunlardan başka bir eksik aklına gelen var mı?

------------

Açıkçası 20 sene önce iki sandal, en son da mevcut teknemizi iki ay önce İstanbul'dan denizden getirdik; boğazlarda aynen Sn. Çelenoğlu'nun belirttiği sebeplerden ve en kısa rotayı tutturalım diye Ege yönünde yük gemilerine sancağımızdan yol verdik. Buna rağmen karışan olmadı, eksik gedik soran olmadı. İşte eksik tespit ettiklerimizi yukarıda ifade ettim.

"Eksiksiz" olma gayretimiz aslında "denizci" vasfından çok uzakta geçirdiğim 5-7 sene önce muhtemelen zirve yapmış SG denetimlerindendir: Zira Edremit körfezi'nde teknede bira kutusu var, amatör balıkçı belgesi yok (şu an bu belge mecburi değil) diye ve Kaş'taki dayımdan ola ki Türk bayrağı yırtılırsa dikmek için kırmızı iplik ve dikiş iğnesi yok, teknede istiap haddinden fazla insan var diye yüklü cezalar yazıldığını duymuşluğum var. Üstelik poşetinde duran iki adet yedek bayrak bile kar etmiyormuş ceza yememek için...

Demek ki, belli konularda insafa gelinmiş.

Ama M25'e deseler ki "Bir pis su tankı ekleyip denize çıkışların için yeniden tesisat çekeceksin.", o gün satışa koyarım herhalde (ki çok severek aldım, kullanıyorum)...

Başa dönersek yolcu adedi konusunda limitler çok mu sıkı takip ediliyor (Diyelim 4 kişilik teknede can yeleği tedarik edilmiş 6 kişi var veya 6 kişinin ikisi 12 yaşından küçük??

Sabrınız için peşinen teşekkürler :) ...

72' Ahmet ERTÜR
08' S/Y Pina

Abdullah Zöngür

• S/Y>( Sefinesi yok. )
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İzm./karşıyaka 35½
  • 52 Mesajı Toplam
    100 Kere Beğenildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 23, 2011, 21:41:37 »

Aman Ahmet Ertür korsanım minnettarım şahsım adına.

Üstadım siz sorun ve hatta aklınıza gelen uçuk-kaçık'ları bile sorun, Mutlaka ciddiyetle cevaplayanlar oluyor..! ve tabiidirki bendeniz'de oldukçada faydalanıyorum.

İşte bu anlarda Ge-Ko'ya daha bi ısınıyorum... Ge-Ko Açık öğretim..! Tam bana göre.

Teşekkürler korsan.

Hangi GeKo hangine faydalı olur, ne zaman olur bilinmez. Ama bu kardeşlik yürür gider. (HakanZ 04.08.'09) http://www.gezginkorsan.org/forum/index.php/topic,847.

Mehmet Erem

• S/Y Lotus
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Istanbul
  • 77 Mesajı Toplam
    144 Kere Beğenildi
    • lotus seyir defteri
« Yanıtla #6 : Ağustos 23, 2011, 23:23:33 »
Mevzuat belli...
ADB ile ve keza özel teknede bulundurulması gereken asgari teçhizata buradan ualaşabilirsiniz.
http://adf.org.tr/bilgi-sandigi/mevzuat.html

Zaten siz de okumuşsunuz...

Ancak kendi tecrübelerimden yola çıkarak söyleyebilirim ki-Lotus senede ortalama 2000 mil yapar- bahsi geçen SG karşilaşmalarının tamamı Boğaz'larda cereyan etmiştir.  Toplamı 5'i geçmez...

Ama bu malzemeleri biz ya SG çevirirse diye taşımıyoruz. Lazim olursa diye taşıyoruz )))
Denizde emniyetin sonu yok...

Ama lütfen can yeleğim SOLAS'a uygun mu değil mi diye düşünerek denize çıkmamazlık etmeyin sakın...
Zaten ihtiyacınız olmayacak işallah... Gerisi yolda düzülür... )))

S/Y Lotus

Ahmet Semiz

• S/Y Nelea-Foça
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İzmir
  • 25 Mesajı Toplam
    34 Kere Beğenildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 24, 2011, 05:17:54 »
Mevzuat belli...
ADB ile ve keza özel teknede bulundurulması gereken asgari teçhizata buradan ualaşabilirsiniz.
http://adf.org.tr/bilgi-sandigi/mevzuat.html

Zaten siz de okumuşsunuz...

Ancak kendi tecrübelerimden yola çıkarak söyleyebilirim ki-Lotus senede ortalama 2000 mil yapar- bahsi geçen SG karşilaşmalarının tamamı Boğaz'larda cereyan etmiştir.  Toplamı 5'i geçmez...

Ama bu malzemeleri biz ya SG çevirirse diye taşımıyoruz. Lazim olursa diye taşıyoruz )))
Denizde emniyetin sonu yok...

Ama lütfen can yeleğim SOLAS'a uygun mu değil mi diye düşünerek denize çıkmamazlık etmeyin sakın...
Zaten ihtiyacınız olmayacak işallah... Gerisi yolda düzülür... )))

1w5ey8   1w5ey8

iskele  kaptanı

Ahmet Ertür

• S/Y Pina
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Edremit / Balıkesir
  • 2 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
    • www.hilmiefendi.com.tr
« Yanıtla #8 : Ağustos 24, 2011, 18:19:41 »

Sevgili dostlar, ben de samimiyetle can ve mal güvenliği konusunda en az sizler kadar takıntılıyım. Emniyet kemeri mecburi değilken, kimse takmıyorken hayatımı kurtarmıştı (sene 1990).Ancak size de hak vermemek mümkün değil, mesajım tam güvenlik odaklı olmaktan ziyade, ceza yememek odaklı anlaşılıyor; aslında bu da mavi kart uygulamaları üzerine adeta denize küsme sınırına dayanmış forumdaki bazı depresif mesajlardan kaynaklanıyor.

Üstelik bu mevzuat yılgınlığı işimde de hayliyle bunaltıcı bir hal aldı. Rahatlamak için denize çıkacağız, selamünaleyküm yine mevzuat hazretleri!

Pis suyu "mecburi güverte flanşı"ndan emiyorlar mı, biz pompa takıp basıyor muyuz? Bu pompa nedir? Nasıl bir şeydir? Mutfak ve WC lavabolarının çıkışlarını kapatıp da onlara da pis su tankına doğru pompa ve tesisat mı yapmam lazım şimdi?

Bunun iki sorunun cevabıyla sanırım bu faslı kaparız.

İnşallah bir muafiyet çıkar da ferahlarız, o ayrı!

72' Ahmet ERTÜR
08' S/Y Pina

Bülent Güngör

• Y/Y Ayandon
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Foça
  • 16 Mesajı Toplam
    22 Kere Beğenildi
« Yanıtla #9 : Ağustos 24, 2011, 23:43:23 »
Çok karışık durum, aslında. :) Mesele ile boğuşmadan keyifle denizde olmak lazım; denizde olmak için inatla. Ben başlangıçta "örnek" olmak kapsamında bir sürü şey aldım. Sertifikasız telsizimi iptal ettim, yerine yeni lisanslı telsiz aldım. Can yeleklerim sertifikasız diye yenilerini aldım. Sonra karım "şık" duruyor diye şişme tipler aldım teknede 11 tane can yeleği oldu. Can yeleği de biraz emniyet kemeri gibidir. Her teknede vardır ama kimilerimiz ısrarla takmaz. Emniyetle ilgili de sınır tanımamazlık da insanın ruhuna ve cebine zarar veriyor.
Ben sadece KMT sınavı için birşeyler söylemek istiyorum. ADF'nin bir kitabı var. Kitap basit ve çoğunlukla gerekli şeyleri içeriyor. Bu kitabı edinin ve çalışın. Sonra da sınavı kolaylıkla verirsiniz. Bu süreçte çok yararlı edinimleriniz olacak.

Eldeki verilerle eksiğim nedir? Konusuna Ait Benzer Konular

Kimyasal Tuvalet nedir
Kimyasal Tuvalet nedir. Hangi teknelerde kullanilabilir.. Cevaplar icin simdiden cok tesekkurler Devamı...

Gösterim: 864 - Yanıt: 3 - Başlatan:Eyüp Oğan
Şönt Nedir?
Ampermetrelerde kullanılan şönt nedir? Nerelerde kullanılır? İki metal çubuktan oluşan bu malzemenin çalışma prensibi hakkında b... Devamı...

Gösterim: 601 - Yanıt: 9 - Başlatan:Hakan Zorlu
Sizce bu nedir?
Aşağıda resmini koyduğum tekneyi tanıyan var mı? Hangi bölgeye aittir? Ne amaçla kullanılır? Devamı...

Gösterim: 366 - Yanıt: 7 - Başlatan:Cem Gür
Tekne yelken deniz nedir ki?
Motosiklet hayatı bitmek üzere iken bunları okuyanların çok iyi anlayacağı gibi yelken dergilerine yazılmak, internette doğru-ya... Devamı...

Gösterim: 214 - Yanıt: 7 - Başlatan:Ergün Erdem
Kontrata Mizama Direği Nedir?
Soru başlıkta yazılı... Yanlış yazmadım, mizana değil, "mizama"... Üstelik bir de başında kontrata diye bir ek var. Nette farklı... Devamı...

Gösterim: 119 - Yanıt: 6 - Başlatan:Özgür Evren

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal