Kıçtan 3. ve 4. postalar arasındaki ani yükselmenin ( tabii böyle bişey varsa, belki ben yanlış gördüm )
hatalı olduğunu düşünüyorum...
Orada bir nevi basamak oluşmuş, bunun su akımını bozacağını düşünüyorum. Ayrıca kıçtaki kaldırma kuvveti
çok az olacak, teknenin kıçı dalgaya vs battığında, kendini buradaki hacimden faydalanarak sudan kaldırması
çok zor olacak.
Salmanın arka ucundan ( dümen pala ön hizası ) ayna alt hizasına kadar su altı iç bükey göze hoş görünür
bir kavisle çıkmalı ( yani bu postalar çok daha derin ve hacimli olacak...) , teknenin su altı formu kesiksiz,
kırıksız, köşesiz tatlı bir kavis halinde olmalı.
Ayrıca ( şu an yöntemi açıklayamadım ama ) , tasarımı kontrol etmenin en iyi ve gerekli yolu ; teknenin
ağırlık merkezini baz alarak bunun önünde ve arkasında kalan tüm postaların su altında kalan hacimlerini
( gerekirse milimetrik kağıda çizip kare sayarak, ille matematiksel yöntem şart değil ) hesaplayıp, 0. postadan
son postaya kadar bir diyagram üzerine çizmektir.
Bu çizimin bir çan eğrisi oluşturması ve başla kıçta hacimlerin birbirine yakın olması lazım. Bu çizimde sanırım
çan eğrisi daha çok bir kaşığa benzeyecek...Başta çabuk dolmaya başlayacak, ortada tepe noktayı bulacak
( ki öyle olması lazım ) , ama kıça doğru ince bir sap gibi kalacak, baş / kıç hacimler pek oranlı olmayacak.
Ayrıca özellikle bir '' longkeel '' hayranı değilseniz, salmanın veya salma omurganın ) rahatça ilk 1/3'lük
bölümünden vaz geçebilirsiniz, tekneniz daha az denizci olmaz, ama belki biraz daha hızlı ve daha çabuk
manevra yapan bir tekne olabilir ( hafiflik de cabası...) .
Baş bodoslamaya gelince, başta omurga kalınlığı neyse o kalınlıkta başlayıp, yukarı doğru bir parça incelebilir.
Ama az. Sonra omurga ( karina içine bakan tarafı aynı kalınlıkta kalacak şekilde ) yanlardan öne doğru inceltilebilir
ve sivrice, göze hoş görünen bir tekne pruvası yaratılabilir.
Umarım ukalalık etmiş olmadım.