0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. E.

Sorunlar üst üste...
« : Kasım 22, 2009, 22:30:51 »
Lotus Boğaz'da... Artık sorunsuz ya! Sahilden olta atanları görüp heveslendik, biz de çıkalım dedik.
Yolda, şeytan dürttü burada durmasın diye, sahilde tamirattan kalan eski hortumları falan da yanımıza aldık. 50 lik 55 lik bir dolu hortum var!  Depoya bir yere atalım nasılsa Gezgin Korsan'dan birilerinin ihtiyacı olur, çıkartır veririz sevabına mantığındayız )))
Neyse konuuyu dağıtmayalım...
Tonozu koy verdik, hafif yollu çıkıyoruz... Bir sorun var dümendeyim ama anlamadım doğrusu, yol yemiyor meret! Kokuyu en son duyduk...
Motor dairesi havalandırmasından gelen karanlık dumanı gördüğümde ise "yaktık motoru" dedim kendi kendime...

Siz olsanız ne düşünürdünüz?
*

H. E.

Ynt: Sorunlar üst üste...
« Yanıtla #1 : Kasım 22, 2009, 22:33:34 »
Tonozu kim koyverdi, sarmışız halatı derdim...

*

N. B.

« Yanıtla #2 : Kasım 22, 2009, 22:34:40 »
Egzost dumanı motor bölmesine doluyor derdim.

*

E. Ö.

« Yanıtla #3 : Kasım 22, 2009, 22:37:45 »
ııı şey o yanınızdaki hortumlardan motor üzerinde olması gereken yoktu değilmi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  mehmet erem abim korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

m. b.

« Yanıtla #4 : Kasım 22, 2009, 22:38:24 »
denize atlar yüzerek kıyıya çıkar canımı kurtarırdım.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

N. B.

« Yanıtla #5 : Kasım 22, 2009, 22:41:15 »
Elinizdeki hortumu porsun yerine motorun üstüne mi koymuşsunuz?
*

m.

« Yanıtla #6 : Kasım 23, 2009, 02:14:16 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Motor dairesi havalandırmasından gelen karanlık dumanı gördüğümde ise "yaktık motoru" dedim kendi kendime...

Siz olsanız ne düşünürdünüz?

Bende aynısını düşüneceğimden eminim Merem korsanım... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tek sorun var... Yangın tüpü nerede ve çalışıyormu.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. Ç.

« Yanıtla #7 : Kasım 23, 2009, 09:13:48 »
Bu kadar kısa sürede motor ısınıp üstündeki (olası) hortumları yakamaz. Şaftın veya dönen başka bir bölümün sürtünmesi ile duman çıkıyor olabilir.
*

C. B.

« Yanıtla #8 : Kasım 23, 2009, 09:30:25 »
Denizsuyu devirdaim yapmıyordur (vana kapalı veya impeller arızalı) + Egzost hararet müşiri arızalıdır, egzost hortumu yanmıştır.
*

O. B.

« Yanıtla #9 : Kasım 23, 2009, 10:57:48 »
Siyah duman motor bölümünden  üç şekilde çıkabilir :
1. Egzoz hortumu çıkmıştır veya manifolttan egzoz dumanı kaçıyordur
2. İçerde bir şey yanıyordur
3. Dönen bir cisimde dönmeye karşı bir engel oluşuyordur ve sürtünme nedeniyle bir şey fazla ısınmaktan duman çıkarıyordur

Motor yol yemediğine göre :

a) Pervaneye yeterli güç gitmiyordur
b) Pervane dönmüyordur(halat sarılmış)
c) Motor ayarları bozuktur

Yukarıdaki iki şartın (motor bölmesinden siyah duman çıkması ve motorun yol yememesi) aynı anda oluşması 3 ve a seçeneği gibi görünüyor. Zira egzoz hortumu çıksa motor yol yememe problemi olmaz, keza yangın için de aynı durum söz konusu, Pervaneye halat dolansa motor dairesinden duman çıkmaz(tam güç versen bile duman egzoztan çıkar tabii kaplin var mı varsa cinsi ne bunu da bilmek lazım), Motor ayarları bozuk olsa , Murphy oralarda değilse duman olmaz.
« Son Düzenleme: Kasım 23, 2009, 11:04:55 Gönderen: Orhan Barut »
*

E. Ö.

« Yanıtla #10 : Kasım 23, 2009, 11:37:34 »
ııı şey o yanınızdaki hortumlardan motor üzerinde olması gereken yoktu değilmi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  mehmet erem abim korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu kadar kısa sürede motor ısınıp üstündeki (olası) hortumları yakamaz. Şaftın veya dönen başka bir bölümün sürtünmesi ile duman çıkıyor olabilir.

üstünde olması derken, takılı olması gereken yoktu değilmi anlamında. yazdıklarımı düzeltir hürmetlerimi sunarım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

M. E.

« Yanıtla #11 : Kasım 23, 2009, 13:15:43 »
Baştan başlayalım, halat sarılmış değil. Bayağı bir mesafe gitmiştik zaten, yeni bir halat sarılmasında da zaten pervane bir süre sonra dönemez, motor  stop eder. Duman falan da olmaz.
Üstünde unutulmuş falan hortum yok, ama mantık doğru. Buraya tekrar döneceğiz...
Biz yaktık diye düşündük ama sebep mantıki değil, tamamen duygusal...
Daha önce defalarca başımıza hep bu geldiği için, ve en korkulan olduğu için ilk onu düşündük...

Bizim bu tür sorunlardaki yaklaşımımız şöyle
önce en acil çözüm üretilmesi gerekeni düşün, onu eledikten sonra sırasıyla diğerlerine bakmak kolay...

Mantıklı düşününce denildiği gibi çok kısa süre gitmiştik, bu kadar sürede-yani toplam 5 dk- motorun hararet müşiri alarm vermeden ısınıp egzost borusunu kuru çalıştığı için yakması mümkün değl tabi. Egzosttan su gelmediğini görünce ilk aklımıza o geldi...

Motor dairesini açınca kesif bir duman çıktı, alev yok gibi duruyor. O aşamada parlamalar olabilir, tabii dikkatli olmak lazım.
Lotus da yangın tüpü hemen motor dairesinin kapağının yanında, bu kısmı önemli. Mutlaka kapağın dışında olması lazım, içinde değil. Hem mutfağa hem de motora yakın olsun diye, çok da çapariz yapıyor olmasına rağmen, arka kamara kapısını kenarına yerleştirilmiş.

Neyse yangın yok.

Duman çıktı içerden, bu arada motoru stop ettik tabii...
Hemen etrafa bir göz atmak lazım. Boğazın ortasında sürüklenen bir "kayık" durumundayız artık. Fazla rüzgar yok, C şıkkı motor çalışmazsa, nispeten açıktayız. Yelkenle de manevra edip, büyük tonoz şamandıralarından tekini alırız gibi duruyor...
En kötü Bebek'teki ekip yakın, gelir çekerler.
Onukenara koyduk...

İçeri girelim,...

Bingo...
Farşın altında bir karış suyu görünce, bende jeton düştü.

Orhan Korsan, Can ve Noyan Korsan doğru düşünmüşler.
Arka dolabı açınca egzost ekindeki borunun artık lime lime olduğunu gördük. Düşmüş, içeri hem su hem berbat koyu renkli egzost gazı pompalıyorr.

Tıpta bir laf vardır, "birden fazla sorun varsa hepsinin sebebi tek hastalık olabilir mi diye düşün" denir...
Motorun gaz yememesi başka şekilde açıklanabilir tabi ama, biz şöyle düşündük. Egzosttan gelen berbat duman sebebiyle, motor hava alamadı, stop da etmedi ama performansı düştü...

Netekim ortalık derlenip toplanınca, bastık marşa çalıştı hemen.

Sebeplerine bakalım... Bu iş neden oldu diye?
Malumunuz "bir denizcinin hayatında en çok kullanması gereken işaret, soru işaretidir"  )))

Arka tarafta o kadar uğraştık, mazot tankını söker takarken. Muhtemel yaşlanmış boru eki de üstüne basmalara şuna buna dayanamadı çatladı. Ama motor çalıştırmadıüımız için hiç farketmedik.
Fakat şunu yapabilirdik, ilk çalıştırdığımızda motoru doğrusu hiç birimiz gidip egzosta bakmadık, su atıyor mu atmıyor mu? Bakmak lazımdı... Unuttuk. Basit bir önlem ne kadar önemli!

Neyse sonradan anlaşıldı, egzost bir şekilde değişmiş, araya ek yapılmış. Yine aynı terane, Fransız 38 lik hortum kullanmış. Bizim egzost çıkışı 50 lik. Adam da artık kim ne zaman yaptıysa araya bir fitting uydurmuş. bir tarafı 38 diğeri 50 lik.
Tabi bunu paslanmazdan ya da pirinçten falan yapmamış.
Tutmuş saç boru yapmış, eh o da paslanmış... delik teşikti biz çıkarttığımızda.

Neyse bir şekilde o sahilden aldımız hortumlarla egzost yaptık.  Bir yerden tıp tıp damlıyordu, şafttın olduğu yerdeki deep sealin ikinci kelepçesi meğer gevşemiş. Bu fırsatta onu da sıktık. içerdeki suyu temizledik. Çalıştırdık, artık bu saatten sonra balık malık hikaye! Geri dönelim dedik. Etrafı topladık.
Yanaştık.

Serdar içeri girdi, bas bas bağırarak dışarı çıktı! Batıyoruz diye...
Önce şaka yapıyor sandım.

Bir baktık içeri, diz boyu su! Farşlar yüzüyor...

Buyrun bakalım ikinci perdeye ))))
*

K. K.

« Yanıtla #12 : Kasım 23, 2009, 13:20:53 »
Fakat şunu yapabilirdik, ilk çalıştırdığımızda motoru doğrusu hiç birimiz gidip egzosta bakmadık, su atıyor mu atmıyor mu? Bakmak lazımdı... Unuttuk. Basit bir önlem ne kadar önemli!

Motor çalıştırılır çalıştırılmaz yapılacak ilk iş !  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

O. B.

« Yanıtla #13 : Kasım 23, 2009, 13:28:09 »

Egzosttan gelen berbat duman sebebiyle, motor hava alamadı, stop da etmedi ama performansı düştü...

Bunu ben de düşünememiştim. Motorun gaz yememesinin sebebi bu. Oksijen yok ki nasıl yansın mazot.
*

N. B.

« Yanıtla #14 : Kasım 23, 2009, 13:31:07 »
Merem korsanım geçmiş olsun.
" Şişman kadın sahneye çıkmadan opera bitmez" lafını doğrular gibi oldu bu durum.i