Gönderen Konu: Cenova mandarı  (Okunma sayısı 493 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Koray Özbeyli

• S/Y ARAF
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Erdek/Bandırma
  • 7 Mesajı Toplam
    10 Kere Beğenildi
Ynt: Cenova mandarı
« Yanıtla #15 : Ocak 06, 2012, 00:06:15 »
cenovanın; kışlarken indirilmesi , denizde kışlama söz konusu ise gereklimi acaba ? 

S/Y ARAF

Derya Yenigün

• S/Y Kılçık
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İzmir
  • 7 Mesajı Toplam
    7 Kere Beğenildi
« Yanıtla #16 : Ocak 06, 2012, 09:24:09 »
Merhaba,
cenovayı daha rahat ve hızlıca sarmak için bir kişi baş tarafa geçip tambura sarılı halatı elle hızlı bir biçimde çekerek yelkeni toparlarken bir kişide havuzluktan halatın boşunu toplar. Yaklaşık 5 te bir sürede cenovanızı toplayabilirsiniz.
Bu yüntem patlak hava ve deniz koşullarınca işe çok fazla yarıyor.

Biraz tehlikeli gibi görünüyor
  Sert havada deli gibi yapraklayan cenova iskota halatları baş ustünde olan denizci için
  tehlikeli olabilir.
  Cenova yı sararken biraz rüzgara dönmek işi epey kolaylar.

Bir gün uygulamalı gösteririm :)

Bülent Güngör

• Y/Y Ayandon
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Foça
  • 16 Mesajı Toplam
    22 Kere Beğenildi
« Yanıtla #17 : Ocak 06, 2012, 09:26:48 »
Cenova mandarı aslında çoğu teknede direk içine ıstralya- güverte açısından daha geniş bir açı ile direk içine giriyor. Bu şekilde değilse bunu yapacak bir tertibat gerekli. Benim teknemdeki sistemde yaklaşık 20 derece farkla direk içine giriyordu. Maalesef furling halatını sertliyor ve bazen ıstralyaya mandarı sarıyordum. Şöyle yaptım: 35 derece farkla direk içine girse bu iş çözülür diye düşündüm ve bunu yapmak için cenovayı alt furling alt yaka arasındaki kilidi uzatarak 7 santim yukarı kaldırdım. Sorun çözüldü. Furling halatı rahatladı ve bir daha da ıstralyaya mandar sarılmadı.
Furling halatını vince vurmak için cesur olmak gerek. :) Ben vurdum , hava sertti ve alüminyum çubuklardan birini kopardım. Cenovayı hamur açar gibi elle sarmak zorunda kaldım.

cenovanın; kışlarken indirilmesi , denizde kışlama söz konusu ise gereklimi acaba ? 

Cenovayı çok iyi sararsanız ve kesinlikle hiç bir suretle en ufak bir parçası bile rüzgara , güneşe tabi olmayacaksa karada da denizde de cenovayı mayna etmeye gerek yoktur. Ancak bu ideal şartların kesinlikle olamayacağını değerlendiriyorum. Sonuçta küçük bir pimin çıkması kopması teknenin devrilmesine komşu tekne/teknelerin zarar görmesine sebep olabilir. Denizde olduğu zaman da tekne halatlar üzerinde seyir yapmaya çalışabilir. Halatlara armaya, gemicilik aksamlarına yük binebilir. Koltuk/tonoz halatının kopması suretiyle bir kaza olursa, cenovanın yarı açık durumunda daha fazla hasar verebilir. Bütün bu sıkıntılar da basit bir kropi bağını unuttuğunuz için başınıza gelebilir. Seyre hazırlık çek listesi gibi, limana dönüşte de liman durumuna geçiş çek listesi omurilikten yapılmalı. Sonuç olarak uzun süreli ayrılmalarda cenovanın mayna edilmesi veya furlingin hiç bir surette istem dışı açılmayacağı tüm tedbirler alınmalı.
Cenova da, benim yaptığım gibi, karaya çıktıktan sonra mayna edilmemeli. :) Karaya çıkmadan önce yapılmalı.

Ahmet Çelenoğlu

• Vardiya Zabiti
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 32 Mesajı Toplam
    41 Kere Beğenildi
    • Eğitim, tekne danışmanlığı, sörvey
« Yanıtla #18 : Ocak 06, 2012, 09:52:08 »
Yekenlerin uzun süre kullaılmayacaksa indirilip  usulüne uygun şekilde sarıldıktan veya katlandıktan sonra kuru bir yerde saklanmaları doğru olur.  Özellikle kış aylarında yağış ve hava kirliliği nedeni ile tekne üstündeki yelkenler kirlenirler (kılıfları olsa bile).  Sarma genovalar ise tekne üzerinde bırakıacaksa açılmayacak şekilde bağlanmalıdır. Rüzgar etkisi ile açılırlarsa büyük olasılıkla yırtılırlar. Boşta bir mandar sarılı genova üzerine sarılarak pulpite bağlanabilir, eğer mandar yoksa genova iskotaları yelken üzerine sarılarak yine pullpite bağlanabilir. Ama en  doğrusu yelkenleri indirmektir.

Bir tekne limanda güvenliktedir, ancak tekneler limanda durmak için yapılmazlar.

Derya Yenigün

• S/Y Kılçık
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İzmir
  • 7 Mesajı Toplam
    7 Kere Beğenildi
« Yanıtla #19 : Ocak 06, 2012, 11:07:47 »
İskotaların da toplanması ve tekne içinde muhafaza edilmesi taraftarıyım. Hava koşullarına karşı bağlanma halatlarına göre daha nazik oluyorlar.

Ahmet Çelenoğlu

• Vardiya Zabiti
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 32 Mesajı Toplam
    41 Kere Beğenildi
    • Eğitim, tekne danışmanlığı, sörvey
« Yanıtla #20 : Ocak 06, 2012, 11:35:03 »
Tekne bir süre kullanılmayacaksa tekne üstündeki sökülebilen herşeyin depoya alınmasında yarar var. İnce bir kılavuz çekilerek mandarlar, iskotalar, bot gibi taşınabilir herşey kuru bir depoya kaldırılmalı, en azından tekne içine alınmalı.

Bir tekne limanda güvenliktedir, ancak tekneler limanda durmak için yapılmazlar.

Suat Zeybek

• S/Y Gezgn
  • Gezgin Korsan
  • *
  • s/y Gezgn
  • 12 Mesajı Toplam
    12 Kere Beğenildi
« Yanıtla #21 : Ocak 06, 2012, 11:56:33 »
Cenova mandarı aslında çoğu teknede direk içine ıstralya- güverte açısından daha geniş bir açı ile direk içine giriyor. Bu şekilde değilse bunu yapacak bir tertibat gerekli. Benim teknemdeki sistemde yaklaşık 20 derece farkla direk içine giriyordu. Maalesef furling halatını sertliyor ve bazen ıstralyaya mandarı sarıyordum. Şöyle yaptım: 35 derece farkla direk içine girse bu iş çözülür diye düşündüm ve bunu yapmak için cenovayı alt furling alt yaka arasındaki kilidi uzatarak 7 santim yukarı kaldırdım. Sorun çözüldü. Furling halatı rahatladı ve bir daha da ıstralyaya mandar sarılmadı.

Ayni olay benim de basima gelmisti ve bu sekilde sorunu cozdum. Yani sorun sorun olmaktan cikti. Ben de tavsiye ederim. En pratik ve maliyetsiz bir cozum.  ?^#Fl

S/Y Gezgn - Antalya

Cenova mandarı Konusuna Ait Benzer Konular

Bamar otomatik Cenova Sarma Sistemi
Hafta sonu Yalova marinade gördüğümüz ve fotoğraflarını çektiğimiz HR42'nin cenova sarma sistemi bir hayli ilginçti.http://www.n... Devamı...

Gösterim: 448 - Yanıt: 28 - Başlatan:Erdem Çakır
Cenova mı, Cenoa mı, Genoa mı, Genova mı?
Cenoa mı, cenova mı, genoa mı, genova mı? Ben de bilemedim valla. Bazen ön yelken deyip geçiyorum Devamı...

Gösterim: 108 - Yanıt: 5 - Başlatan:Hakan Zorlu
Cenova yelken tadilatı (fitil takılması)
Değerli korsan arkadaşlar,Tekneye bir Facnor LS 100 furling sistemi aldım, önümüzdeki hafta tekne karaya alınınca montajı yapıla... Devamı...

Gösterim: 327 - Yanıt: 12 - Başlatan:Mahir B. Aşut
cenova sarma sistem kestamid fişeklerini nasıl edinebilirim?
merhabalarsarma sistem cenova aluminyum boru parçalarını birleştiren kestamid (poliamid ) fişek parçaları kırılıp kullanılamaz h... Devamı...

Gösterim: 153 - Yanıt: 4 - Başlatan:İrfan Yerlikaya

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal