Cenova mandarı aslında çoğu teknede direk içine ıstralya- güverte açısından daha geniş bir açı ile direk içine giriyor. Bu şekilde değilse bunu yapacak bir tertibat gerekli. Benim teknemdeki sistemde yaklaşık 20 derece farkla direk içine giriyordu. Maalesef furling halatını sertliyor ve bazen ıstralyaya mandarı sarıyordum. Şöyle yaptım: 35 derece farkla direk içine girse bu iş çözülür diye düşündüm ve bunu yapmak için cenovayı alt furling alt yaka arasındaki kilidi uzatarak 7 santim yukarı kaldırdım. Sorun çözüldü. Furling halatı rahatladı ve bir daha da ıstralyaya mandar sarılmadı.
Furling halatını vince vurmak için cesur olmak gerek.

Ben vurdum , hava sertti ve alüminyum çubuklardan birini kopardım. Cenovayı hamur açar gibi elle sarmak zorunda kaldım.
cenovanın; kışlarken indirilmesi , denizde kışlama söz konusu ise gereklimi acaba ?
Cenovayı çok iyi sararsanız ve kesinlikle hiç bir suretle en ufak bir parçası bile rüzgara , güneşe tabi olmayacaksa karada da denizde de cenovayı mayna etmeye gerek yoktur. Ancak bu ideal şartların kesinlikle olamayacağını değerlendiriyorum. Sonuçta küçük bir pimin çıkması kopması teknenin devrilmesine komşu tekne/teknelerin zarar görmesine sebep olabilir. Denizde olduğu zaman da tekne halatlar üzerinde seyir yapmaya çalışabilir. Halatlara armaya, gemicilik aksamlarına yük binebilir. Koltuk/tonoz halatının kopması suretiyle bir kaza olursa, cenovanın yarı açık durumunda daha fazla hasar verebilir. Bütün bu sıkıntılar da basit bir kropi bağını unuttuğunuz için başınıza gelebilir. Seyre hazırlık çek listesi gibi, limana dönüşte de liman durumuna geçiş çek listesi omurilikten yapılmalı. Sonuç olarak uzun süreli ayrılmalarda cenovanın mayna edilmesi veya furlingin hiç bir surette istem dışı açılmayacağı tüm tedbirler alınmalı.
Cenova da, benim yaptığım gibi, karaya çıktıktan sonra mayna edilmemeli.

Karaya çıkmadan önce yapılmalı.