0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    M. E.

Bir pis su tankı macerası...
« : Kasım 11, 2009, 23:13:08 »
Lotus'un pis su tankı ve sisteminden uzun zamandır şikayet vardı...
Haftasonu, uzun planlamalar ve karşılıklı fikir alışverişi sonucu-bin düşün bir kes hesabı-giriştik!

Şöyle ki,
Pis su tankı anlamsız biçimde kıç kamarada! Tuvaletten çıkan borular motor bölmesinin üstünden kıç kamara tarafına geçiyor ve yine tahliye olması için de gerisin geriye dönerek bir pompayla hemen tuvaletin yanından denize boşaltılıyor.
Tuvaletin hemen arkasında bu iş için ideal bir boşluk varken neden burasını tank yaptıklarını uzun yıllar anlayamamıştık! Sonunda anladık...
Zaten yapmamışlar!
Fransız orasını kullanma suyu olarak düzenlemiş, zaten 32 feet teknede 275 litre pis su tankı olması kadar da saçma bir girişim olmaz, "netekim"...
Fakat tekneler yapıldığında pis su tankı ihtiyacı yokmuş, ne zaman ki bu mecburi tutulmuş, akıllının birisi bir usta uzun uzun hortumlar kullanarak bunu atık sus sistemine dahil etmiş!!
Üstelik bunu  tüm 32 feet tekneler uyarlamış!

Neyse biz ne yaptık?
Biz derken ekip malum baş mühendis Erol Şar ve ustabaşı Ömer Kırcal bu sevimsiz ama dahiyane bir zekayla çözülen işin her aşamasında yardımlarını esirgemediler, bunlar "yapan adamlar" valla!!! Kendilerine buradan binlerce teşekkür!

Önce sözkonusu boşluğu değerlendirdik piyasada bulunan tankların aksine dikine duracak, ince uzun bir tanka ihtiyaımız var. 35 litrelik bir şey öngörülüyor, biz 60 litrlik bulduk! Bostancıdaki bir "layloncudan" ücreti mukabil temin edildi... 24 milyon

2. aşama fittingler. Biri giriş diğeri çıkış için 1,5 parmak yani 38 mm, bir de havalandırma çin 3 çeyrek yani 29 mm 3 plastik, en "dımdırık" yani ucuz fitting marintekten... Kelepçelerle 40 Milyon.

Şimdi tabanı 8 cm gelen bu 1,5 parmak fitingleri su bidonuna monte etmeye geldi sıra. Biz şöyle yaptık. Gövdeye 8X11 cm ama mutlaka dikdörtgen bir delik açtık.
fittingeleri yerleştirip taktıktan sonra, bu iş çin Erta atölyede hazırlanmış (Mehmet Kanber Usta sağolsun) iki adet 11X17 cm lik üzerinde hazır dlikleri olan sert plastikten plaka, içteki deliklere yerleştirilmiş civatalarıyla beraber, Ömer'in dirseklerine kadar sızdırmaza bulaşmayı göze alması sayesinde, yerine yerleştiridi. Civatalar sıkılınca su tankı yine tamamen sızdırmaz olmuştu. Fiyatı biraz selülozik tiner...  )))

4. aşama tankı yerine oturtmak. Bu düşünülenden kolay oldu. Ancak altına önceden hazırladığımız ahşap tam oturmadı, yerinde keseceğiz.

5. aşama hortumlar. Tankı en ucuz malzemeden yapmakla beraber hortumlarda paraya kıydık. Yerli malı bu iş için bir hortum yok. Sel hortum gıda hortumu önerdi, metresi 35 milyon. Bize 2-2,5 metre kadar lazım. Vetus güya koku geçirmez, sanitary hose adıyla bir ürün satıyor. Parça aldık, Marintek bayağı bir indirim yaptı. Aynı fiyata geldi...

Tahliyeyi ve su gelişini dnizden falan bağladık, bastık çalıştı!!!

İngilizler buna "I did it happened" diyorlar )))

6 aşama en pisi, taş makinesiyle kıç kamaraya dalındı. Malum lehunda tahminen tekne üretimi aşamasında orada inşa edildiği için kapıdan sığmıyordu...

Dolayısıyla yatağın altında devasa bir boşluk oluştu. Dolap için de kullanılabilir, motor bölmesinden geçen uzun hortumlardan, yer kaplayan hemen her daim boş devasa bir tanktan ve bir dolu pompa ve sistemden kurtulduk.

Toplam bütçe 134 TL!


« Son Düzenleme: Kasım 11, 2009, 23:17:23 Gönderen: Mehmet Erem »


*

    A. S.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #1 : Kasım 11, 2009, 23:20:23 »
cazibe(bu kelimeyi çok seviyorum pis su tankına çok uyuyor), ile boşalıyordur umarım,en münasebetsiz zamanda bozulan maceratöre ihtiyaç kalmamıştır Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    N. B.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #2 : Kasım 11, 2009, 23:24:25 »
Ben de aynı şeyi soracaktım. Boşaltmayı elle çalışan tulumba ile mi yapacaksınız?
Bu iş hep bana kaldığı için soruyorum. Neden (Hep veya sıklıkla) elektrikli pompa  kullanılmıyor?
Unutmadan güle güle kullanın diyeceğim. (Uydu mu bilmem. Başka ne denebilir?)


*

    M. E.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #3 : Kasım 11, 2009, 23:31:24 »
Bu sistemlerde tankı deniz seviyesinin mümkün olduğu kadar üstüne monte diyor ve vanasını açarak bileik kaplara göre boşalmasını sağlıyorsunuz...
Maseratör, elektirkli-manuel pompa falan yok!

Tanka cazibe göstermek serbest...
Ama sanıyorum haftasonu, biz üçümüz yeteri kadar gösterdik Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bir öpüp okşamadığımız kaldı yani...

Noyan Abi ben de bilemedim ne denir...
"Afiyet olsun" mu desek?
Yoksa "hizmete hazırdır" mı?



*

    N. B.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #4 : Kasım 11, 2009, 23:38:28 »
"Ellerinize sağlık" diyeyim. En uygunu bu sanki.

*

    N. Y.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #5 : Kasım 11, 2009, 23:39:10 »

Güle güle doldurun... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

    E. O.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #6 : Kasım 12, 2009, 07:43:00 »
Sanırım, arka kamarada oluşabilecek pis kokulardan da kurtulmuşsunuzdur bu sayede...
Elinize sağlık... Güle güle kullanın... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    H. E.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #7 : Kasım 12, 2009, 08:55:47 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
...

Noyan Abi ben de bilemedim ne denir...
"Afiyet olsun" mu desek?
Yoksa "hizmete hazırdır" mı?

...

"..çarım sizin yaptığınız işin içine" de denebilir netekim  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    T. A.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #8 : Kasım 12, 2009, 09:37:06 »
eğitim şart .......................
*

    T. Ö.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #9 : Kasım 12, 2009, 09:42:28 »
Mehmet,

Eliniz kolunuz bulaşmadan gönlünüzce kullanın.

Bir şey soracağım, hortumu koku geçirmesin diye en pahalısından almışsın.
Ama bidon Bostancı laylonu.
E, yapılacaklar da bu laylonun içinde birikeceğine göre, bu ucuz  ince malzeme kokuyu sızdırmaz mı ?
Yani koku sızdırması açısından, hortum mu önemli, depo mu?

TANER
*

    U. U.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #10 : Kasım 12, 2009, 10:03:31 »
Korsanlarım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap,
Koku işi benim başımın belası ve de aşırı hassas burnum nedeni ile uzmanlık alanım olmuş durumda Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
Kokunun içi telli falan kalın bir hortumdan dışarı çıkması ve bunu bir burnun alabilmesi şehir efsanesi.Eğerkim sızıntı olmazsa koku olmaz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
Amaaaa işte amalık durum,havalandırma hortumu ile çıkış arasında bir koku filitresi olmazsa(aktif karbon içeren)koku garanti.Bende yok kokmuyor diyen kendisini kandırır Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.Yanımda bağlı teknelerin ne zaman tuvalet kullandıklarını maalesef anlıyabiliyorum ve de böyle bir burun düşmanımın başına diyorum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
Bu arada merem korsanımı dandik tank kullanmasından ötürü şiddetle kınıyorum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
''Teknesine kim ki dandik malzeme kullana,burnu ..ktan kurtulmaya'' diye bir deyiş vardır,bilmezmisin be korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
Umarım tatilinin ortasında çatlayıp ''Utku abim demişti durumları olmaz.Plastik malzemeler zamanla kendiliklerinden,hiç bir dış etmen olmadan bile kırılabiliyor.
Ben de tekneme cazibesi ile boşalabilecek bir pis su tankı yaptırmak için bazı ustalarla konuşma ve fizibilite aşamasındayım.İlk usta koku filitresi dediğimde ''ben hiç görmedim abi''deyince elendi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.Marmariste 3 ayrı tank imalatçısı var en kıdemlisini tercih etmeyi düşünüyorum  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
*

    M. E.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #11 : Kasım 12, 2009, 10:23:21 »
Jean Baptist Grenouille burunlu Utku ağabeyim,

Bizim kullandığımız tank aside dayanıklı şu endüstri bidonları vardır ya hani, ondan...
Dolayısıyla malzemenin kendisi dandik değil, muhtemel en babasından seri üretim yapan tankçının plastiğinden daha kaliteli.
Biz ucuz malzeme kullandık, yanlış anlaşılmasın Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap dandik değil ))))

Fakat bu filtre işini doğrusu ben de bilmiyordum. Bak sektöre yeni atıldık, genciz... Hemen üstümüze gelme )))

Hortumların koku geçirmesi diye bişey var(mış yani). Özellikle kelepçe bölgelerinde bir süre sonra katmanlar ince kırılmalar oluyor, arasına sızıyor. Özellikle de hortumda inişler ve çıkışlar var sıvı arada birikiyorsa diye düşünülüyor... Hortumcuların yalancısıyım.

Hortumu öyle alma sebebimiz koku geçirmeden öte radiusu en dar olan hortum olduğu içindi. Diğer piyasa hortumları metresi 9 TL falan ile denedik. Kenarından kaçırdı, doğrusu işin sonunda sinir olduğum için gittim en pahalısını aldım )))
Ne ikilem değil mi? )))

Ha bu hortumları yeni aldım henüz test aşamasındalar yani

Bidonun koku geçirip geçirmeyeceğini de zamana bırakalım isterseniz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
"Malum O, bilinmeyen tüm soruların gizemini içinde saklar" Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    U. U.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #12 : Kasım 12, 2009, 10:28:54 »
Merem korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap,
Ne hemen kızıyorsun yafu,ben yaşlı hassas bir korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap sonra.Hem ben de seni radius Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.Burada tartışıyoruz dimi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.Ağzımızı bozmayalım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
Şu bidonun ebatlarını neymiş nerede bulunuyormuş gibi düzgün bişeyler yazda barışalım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
*

    M. E.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #13 : Kasım 12, 2009, 10:50:16 »
Utku Ağabeyim,
aşkolsun ya sana kızabilir miyim hiç? )))

Bidon sanıyorum her yerde vardır. Istanbul da ana merkez Tahtakale civarında, Rüstem Paşa Camii'nin oralarda satılır cinsten.
Bizimki 60 litrelik olanından,
Asıl sorun o bidona fittingleri takmak. Biz bu anlattığım sistemle ancak yapabildik. Bilmiyorum belki başka yolu vardır ama...

*

    A. E.

Ynt: Bir pis su tankı macerası...
« Yanıtla #14 : Kasım 12, 2009, 10:57:38 »
Bidon deyince Ali (Özer) korsanı tek geçerim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

EDIT :
Merem korsanım, ben bu radius işini kendimce şöyle çözdüm :
Kedi'nin pis su (en pis olanı Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ) tesisatını yaparken bir noktayı hortumla dönemedim. Ne yaptıysam ya çok kaba oldu, ya da hortum çapı çok daraldı. Ben de o noktaya 1 1/2 " pirinç bir dirsek koydum. İki ucuna da hortum girecek birer parça (bir tarafı dirseğe vidalanan, diğer tarafına hortum giren şey. Bilemedim ismini) vidaladım. O noktayı o şekilde döndüm. Bu yaptığım işin -bence- eksileri :
- Fazladan 2 kelepçe, dolayısıyla arıza yepması muhtemel 2 nokta;
- 90 derecelik dönüşte katı ! atık birikimi olma riski.
Şimdlik 1 sezon kullanıldı ve henüz bir problem çıkartmadı. Tabi bir sezon derken bunu açmak isterim. Kedi'de sürekli yaşadığım 3 ay ve İstanbul'dan transfer esnasında 15 gün/3 kişi + buradaki muhtelif seyirleri kast ediyorum. Ama hala birşey söylemek için erken olduğunu düşünüyorum.
Koku filtresi Marintek'te var. Mini olan boyunu kullanıyorum ve "insanın kendine yakışanı giymesi gibi birşey" diyorum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Bu filtrenin çıkışının aslında bir hortumla dışarı açılan bir firara bağlanması gerekiyor. Ben üşengeçlikten doğrudan kıç portuca açılır şekilde bıraktım. Buna rağmen hiç koku yok. Ya da benim burnum Utku abiminki kadar hassas değil Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Kasım 12, 2009, 11:12:51 Gönderen: Ateş Erim »