Gönderen Konu: Tekneye Yıldırım Düşünce Ne Oluyormuş?  (Okunma sayısı 1381 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Can Deniz

• Gezgin Korsan
  • *
  • İZMİR - SIĞACIK
  • 41 Mesajı Toplam
    70 Kere Beğenildi
Ynt: Tekneye Yıldırım Düşünce Ne Oluyormuş?
« Yanıtla #30 : Haziran 23, 2010, 22:22:17 »
Herkese iyi geceler,
Bildiklerimi sizinle paylaşmak istedim
1- yıldırım yeryüzüne düşmez aksine yeryüzünden yükselir. ( yeryüzüne düşme söz konusu olsaydı pratonerler yüksek yapıların tepesinde osmanlı yataganı gibi sipsivri bir yapıda değil şemsiye gibi yapıyı tamamen örter durumda olurdu)
2-teknenizde direkten daha yüksekte değiseniz yada akımın geçtiği yoldaki bir yalıtkan hat üzerinde değiseniz sizlere önemli bir zarar vermez. (bakınız yüksek gerilim hatlarındaki kuşlar. Diregi söküp elinizde mızrak gibi taşımadığınız sürece akım teknenizde sizden daha iyi yardımcı olucak materyal bulacaktır.)
3-Elektronik aletleriniz için ne yaparsanız yapın hasar oluşmaması mümkün değildir. (belki sadece el telsizleriniz cep telefonlarınızı yada dizüstü bilgisayarlarınızı manyetik alandan etkilenmeyecek bir kutuya koyabilirsiniz ama bu kutu kesinlikle bir fırın değil manyetik alandan etkilenmeyecek sözgelimi kurşun bir kasa olabilir.)
4-birinci şıkta değindim yıldırım düşmez yükselir. (%95 oranında ) o yüzden akımın teknenizi terkedeceği en yüksek noktalara eşdeğer ıslak materyal oluşumundan kaçının. Islak yelken gibi, hele orsa seyrinde yatmış bir teknenin rüzgarla şişmiş yelkenlerin, yeryüzü düzlemini baz alırsak direkten dahada yüksek olduğu anları olabilir.
5- yelkenleri indirip motor seyrine dönmek mantıklı bir yoldur.
6- Motor seyrinde iken şarj dinamosunu sistemden ayırma sistemi kurmanız gerekir.
(sarş dinamosu kablo bağlantı jaklarını sökmek gibi- ayrıca akü bağlantılarını şalter ile değil kutup başlarını söküp kablolarını akülerden uzaklaştırarak korumak bir ölçüde mümkün olabilir.
7- yıldırım voltaj ve akım olarak ölçülmesi mümkün olmayan değerlere ulaşabilir. Bu değerleri izole edebilecek yalıtkan madde henüz bulunmadı.
8-Son olarak eğer teknenizi yapım aşamasında değiseniz mevcut siteminizi göz önünde tutarak makul çözümler bulmak olası ancak tekrar ediyorum makul çözümler sıfır riski vaad eden çözüm yok (yanınızda titanik benzeri bir gemi taşımadıktan sonra)

Alpay Sidal

• S/Y Secret
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
« Yanıtla #31 : Haziran 24, 2010, 10:35:50 »
Herkese Merhaba,

Uluslararası üreticilerin teknik dökümanlarında yazdığı "Rigging earthed against lightning." yani "arma yıldırıma karşı topraklanmıştır" ifadesi bir işe yaramıyor mu yani? Bu ifade Beneteau teknelerinin tümünde anlatılmış ve topraklama vardır ifadesi kullanılmış...  ???

S/Y Secret - Pendik MarinTürk D35

Kadir Kurtbayram

• S/Y Ayna
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 58 Mesajı Toplam
    90 Kere Beğenildi
« Yanıtla #32 : Temmuz 12, 2010, 12:54:01 »
Dün yandaki tekne komşumla konuşuyordum. Trilye açıklarında iki hafta önce teknesine yıldırım düşmüş. Hasar varmı? dedim Sadece arkadaşının ağzındaki sigara patlamış :)

Yıldırımlar düşük şiddette de olabiliyor diye düşündüm.

Bu arada direğe isabet eden bir yıldırım meatl direk ıskaçası ile salmaya metal metale değecek şekilde irtibatlandırıldığında enerjinin denize akacağını söyledi. En azından onun teknesinde öyle olmuş sanırım.

S/Y Ayna - MarinTürk/Pendik

Kemal Albayrak

• Tchita
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Tekirdağ
  • 5 Mesajı Toplam
    5 Kere Beğenildi
« Yanıtla #33 : Temmuz 12, 2010, 23:14:55 »
korsanlar hep beraber dua edelim düşmesin demekki kaçış yok

Tchita

Serhat Bulut

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 10 Mesajı Toplam
    14 Kere Beğenildi
« Yanıtla #34 : Temmuz 13, 2010, 13:35:15 »
Sadece arkadaşının ağzındaki sigara patlamış :)

O ne ya öyle?
Çizgi film gibi. :o ?^#Fl ;D

“Kendi yaptığın tekneden bir adaya ayak basmamak hayatın büyük anlarından birini pas geçmektir”  Arch DAVIS

Cihan Devcan

• S/Y Ceylin
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
  • 2 Mesajı Toplam
    3 Kere Beğenildi
    • Devcan
« Yanıtla #35 : Temmuz 13, 2010, 15:59:07 »

O ne ya öyle?

Şaka sigarası olmasın :)

S/Y Ceylin Mudanya No: 4

Ömer Kırcal

• S/Y EVRENSEL
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 57 Mesajı Toplam
    141 Kere Beğenildi
« Yanıtla #36 : Temmuz 13, 2010, 19:04:21 »
Kadir'i yemişler biraz sanki :D

O ne ya öyle?
« Son Düzenleme: Temmuz 13, 2010, 19:04:43 Gönderen: Ömer Kırcal »

Neco Önengüt

• Ge_Ko
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul/Silivri
  • 1 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
« Yanıtla #37 : Temmuz 13, 2010, 20:49:50 »
Ben yıldırımı bilmem ama, teknenin tuvaletinde elindeki asetonla ojesini silerken sigara içen bayanı o tuvaleti nasıl patlattığını oldukça iyi anımsıyorum:))

Neco Önengüt 'nin Mesajlarını Beğenen Kullanıcılar: BahadirBatir (Ekim 26, 2011, 14:31:12)

Tekneye Yıldırım Düşünce Ne Oluyormuş? Konusuna Ait Benzer Konular

Tekneye ad koyma hikayem...
Sevgili Dostlar, aşağıda teknemizin adını nasıl koyduğumuzun hikayesini okuyacaksınız. Muhtemelen bize gülecek, bazı yerlerde is... Devamı...

Gösterim: 685 - Yanıt: 8 - Başlatan:Eyüp Oğan
bir tekneye aşık oldum.
sevgili GK lar, ben aşık oldum,http://www.bootswerft-wagner.de/Wagner_23/wagner_23.html adresine bir bakın lütfen. bu tekneye be... Devamı...

Gösterim: 472 - Yanıt: 6 - Başlatan:Müfit Sarıkaya
USA bandralı tekneye yelken no alımı.
Aşağıdaki formu doldurarak amerikan bandralı teknenize yelken no alabilirsiniz.http://www.ussailing.org/offshore/sailapweb..pdfU... Devamı...

Gösterim: 166 - Yanıt: 2 - Başlatan:Erdem Çakır
bu tekneye neolmuş ve bu adamlar neyapıyor?
http://youtu.be/-T2MO0xBNwMizlediğimde çok ilginç geldi ve sizlerle paylaşmak istedim. ekranın sağındaki teknenin bodoslamasınd... Devamı...

Gösterim: 198 - Yanıt: 2 - Başlatan:Sinan Seyir
Tekneye Klima
Hazır sıcaklar bastırmadan aklıma tekneye klima taktırmak geldi.Tekneye sonradan klima taktırılabilir mi?Hangi markaları Türkiye... Devamı...

Gösterim: 433 - Yanıt: 18 - Başlatan:Cenker Tezel
ACİL! Bir korsanımızın teknesine yıldırım düşmüş.
Korsanlar, İskenderun dan dönerken, geçen fırtınada, Barış Beyhan korsanımızın teknesine yıldırım düşmüş. Ekibin sağlığı yerinde... Devamı...

Gösterim: 808 - Yanıt: 42 - Başlatan:Zafer Türkmen
tekneye buzdolabı ihtiyacı
sevgili korsan dostlarım tchita ma buzdolabı istiyorum kapaklı yada gömme bu konuda öneri ve bilgi paylaşımı rica ediyorum nasıl... Devamı...

Gösterim: 954 - Yanıt: 29 - Başlatan:Kemal Albayrak

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal