Gönderen Konu: Tekneye Yıldırım Düşünce Ne Oluyormuş?  (Okunma sayısı 1356 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Orhan Barut

• S/Y Perim
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Ankara
  • 8 Mesajı Toplam
    13 Kere Beğenildi
Tekneye Yıldırım Düşünce Ne Oluyormuş?
« : Ağustos 01, 2009, 13:45:34 »
PBO dergisinin Ağustos sayısında ilginç bir yazı var. Bugüne kadar yıldırım ile ilgili bir çok şey okudum ama teknesine yıldırım düşen birinin ağzından ne olduğunu hiç okumamıştım. Sizlerle paylaşmak istedim.

İngiltere'de Solent civarında 22 ft tekneleriyle, genoa açık motor ile yol alırken yıldırım düşüyor ve şöyle anlatıyor:

"Direğin üstündeki antene yıldırım düşmesiyle müthiş bir patlama sesi meydana geldi. Aşağıya erimiş metal parçaları dökülmeye ve teknenin plastik gövdesine yapışmaya başladılar. Daha sonra elektrik teknenin hertarafını sardı, plastik sigorta kutusu parçalayarak, çıplak ayakla durduğum güverteden geçti-şok bütün gövdemden geçti ve bilincimi geçici olarak kaybettim. Elektrik bütün güverteyi katetti ve pupa lambasını parçalayarak, geride salllanan iki çıplak tel parçası bırakarak tekne dışına çıktı. Motor çalışmaya devam ediyordu ama daha sonra alternatörün eridiğini ve akülerin parçalandığını gördük. Motor çalışmıyor olsaydı onu çalıştırmamız mümkün olmayacaktı. Mayday çağrısı yapmamız imkansızdı çünkü VHF telsiz kullanılamaz haldeydi. Bu arada bilincim yerine geldi ancak ayaklarımı kullanamıyordum... Sonunda marinaya geldik. İki ay tekerlekli iskemlede kaldım ve tamamen düzelip işe tekrar başlamam altı ay sürdü."

"Ne öğrendik :

1. Gök gürlemeye başlayınca içerde dur!
2. Direğin kısa olması sizi korumaz etrafta uzun direkli tekneler olsa dahi her zaman uzun direğe düşmüyor.
3. Daima ayakkabılarınız ayağınızda olsun.
4. Motorun çalışır durumda olması hayatımızı kurtardı. Yıldırım düşmesi motorun çalışmasını etkilemiyor ancak durmuşsa tekrar çalıştırılması imkansız.
5. Armadan veya zincirden suya yapılacak bir kısa devre hattı iş görecektir.
6. Elektronik aletleri bir metal kafes içine (teknedeki fırın bu iş için ideal) koymak gerekiyor.
7. Yıldırım düşerse hemen içeriyi kontrol edin. Transducerlar patlayıp gövdede delik açılmasına sebep olabilir.
8. Yıldırım düşmesinden sonra komple bir survey yapılmasında sigorta açısından yarar vardır."
« Son Düzenleme: Ağustos 01, 2009, 13:46:26 Gönderen: Orhan Barut »

S/Y Perim, Turgutreis D-Marin.

Denizhan Akkaya

• S/Y Çanga
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
Ynt: Tekneye Yıldırım Düşünce Ne Oluyormuş?
« Yanıtla #1 : Haziran 23, 2010, 13:53:43 »
Çok teşekkür ederim. Kafamdaki soru işaretlerini bir bir çözdü.

S/Y Çanga - Marin Türk Pendik, D44

Mehmet Erem

• S/Y Lotus
  • Vardiya Zabiti
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Istanbul
  • 63 Mesajı Toplam
    111 Kere Beğenildi
    • lotus seyir defteri
« Yanıtla #2 : Haziran 23, 2010, 14:09:06 »
Şalterlerden negatif olanını kapatmak, elektronikler ve devreler açısından iyi olur derler hep...
Tabi bu durumda nasıl seyredilir, nasıl elektronikler çalışır bir konu...

Bir de elektrik akımı en kısa yerden tekneyi terk ediyor olduğu için, direği-salmaya bağlayan kalın bakır plakadan oluşan devreyi yapmaktan bahsedereler.

Ayakkabı önemli ama ıslak olmaması lazım sanırım, ıslaksa zaten hiçbir işe yaramaz sanırım.

Tercihen dümen falan tutmayıp, Faraday kafesi görevi görecek tekne içine girmenin gerekliliğinden söz edilir.

S/Y Lotus

Mehmet Çömlekçi

• S/Y Derviş
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 1 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
    • comlekci.com
« Yanıtla #3 : Haziran 23, 2010, 14:15:45 »
Yekenin gözünü seveyim  :)

www.comlekci.com S/Y Derviş, Fenerbahçe Marina F5

Ahmet Çelenoğlu

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 32 Mesajı Toplam
    41 Kere Beğenildi
    • Eğitim, tekne danışmanlığı, sörvey
« Yanıtla #4 : Haziran 23, 2010, 14:21:33 »
Yıldırım konusunda bir çok hikaye okudum .Anladığım tek şey yıldırımın da voltajının farklı olduğu. Bazı teknelerde fiber gövdeyi delip denize deşarj olurken, bazılarına hafif bir titreme dışında bir belirti vermiyor. Elektronikler konusunda da çok fazla değişik bildirim var.  Kimisi tüm bağlantılarını (elektrik + kutbu, eksi kutbu ve anteni) söktüğü halde tamamen yandığnı söylüyür kimisi tüm bağlantılar üzerinde olduğu halde bazı aletlerinin sağlam kaldığından bahsediyor. Yani tek bir yıldırım düşmesi yok, değişik voltajlarda ve güçlerde değişik yıldırımlar var. 

Bir tekne limanda güvenliktedir, ancak tekneler limanda durmak için yapılmazlar.

Erdem Çakır

• Gezgin Korsan
  • *
  • West Istanbul Marina
  • 41 Mesajı Toplam
    71 Kere Beğenildi
« Yanıtla #5 : Haziran 23, 2010, 14:24:53 »

Onca tekne arasından o arkadaşı bulmuş..  ::)

Soldaki tekneyede çok ufak bir akım geçmiş.
« Son Düzenleme: Haziran 23, 2010, 14:25:38 Gönderen: Erdem Çakır »

Çakır Korsan

Mete Kardeş

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 4 Mesajı Toplam
    4 Kere Beğenildi
« Yanıtla #6 : Haziran 23, 2010, 14:25:08 »
Bilgiler için teşekkürler.

Benim bildiğim kadarı ile aküdeki kutup başlarının sökülmesi ( tabi bütün gösterge ve navigasyon cihazları off )
ve çapa zincirinin direk ve çarmıh a dolayıp bir miktar suya bırakılması yönündedir.
İnce bakır bir kablo yıldırım düşmesi gibi büyük bir enerjiyi aktarmakta tamamen yetersiz oluyormuş çünki yıldırım, metal veya iletkenin içinden değil etrafından dolaşarak ilerliyormuş.

Erdem Çakır

• Gezgin Korsan
  • *
  • West Istanbul Marina
  • 41 Mesajı Toplam
    71 Kere Beğenildi
« Yanıtla #7 : Haziran 23, 2010, 14:30:03 »
Tekneye yıldırım düşmesi ile ilgli ingilizce kaynak..
http://www.kp44.org/LightningAndSailboats.php

BU arkadaşta hayatta kaldığına şaşırmış bir şekilde aşağıdaki yazıyı yazmış.
http://www.catamaransite.com/lightning.html

Yıldırım düşmeden önceki hali

Yıldırım düştükten sonraki hali
« Son Düzenleme: Haziran 23, 2010, 14:35:19 Gönderen: Erdem Çakır »

Çakır Korsan

Erdem Çakır

• Gezgin Korsan
  • *
  • West Istanbul Marina
  • 41 Mesajı Toplam
    71 Kere Beğenildi
« Yanıtla #8 : Haziran 23, 2010, 14:40:47 »
Aşağıdaki gibi bir paratoner başlığını şamandıra ile denize salsak ve 20m geriden çeksek  !*.

İşe yararmı ???

« Son Düzenleme: Haziran 23, 2010, 14:41:07 Gönderen: Erdem Çakır »

Çakır Korsan

Mehmet Ünsalan

• S/Y Baracuda
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Datça- Muğla
  • 6 Mesajı Toplam
    33 Kere Beğenildi
« Yanıtla #9 : Haziran 23, 2010, 15:03:36 »

Yanılmıyorsam 1970 ya da 71 yılında, Giresun Seka Aksu kağıt fabrikasında bir gün, lojmandan çıkıp (senenin yaklaşık 300 günü yağmur yağdığından)başımın üzerine koca bir şemsiye ile fabrikaya doğru giderken tahminen 1 km kadar ileriye yıldırım düştüğünü gördüm.Aynı anda şemsiyeyi tutan sağ elimin şemsiyenin metal direğine değen  baş parmağım ile o anda yere değen sol ayağımın başparmağında şiddetli bir yanma hissettim. Herhalde ileriye düşen yıldırımın tirilyonda bir parçası da şemsiyem ve ben aracılığı ile toprağa kavuştu.
Her yağmurlu havada şemsiyem açıksa aklıma gelir ve gayri ihtiyari parmaklarımı metal kısmından çekerim sanki işe yararmış gibi...

Soldaki tekneyede çok ufak bir akım geçmiş.

S/Y Baracuda - Datça

Yaşam,aldığın nefeslerin sayısı ile değil, nefesini tuttuğun anların sayısı ile ölçülür !

Hakan Irıklı

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
    • http://www.suzuki4x4turkiye.com
« Yanıtla #10 : Haziran 23, 2010, 15:59:40 »
Merhabalar, yıldırımın size rastlama olasılığı çok düşük bir ihtimalde olsa da tabiki var. Eğer yıldırım düşecek yer ararken bula bula sizin teknenizi seçtiyse standart ve tedbirsiz bir tekneyseniz yapacak hiçbir şeyiniz yok, hatta kızarmış tavuk olma ihtimaliniz çok yüksek, teknenizde ne elektronik nede akü vs. gibi elektrik donanımı kalmayacak herşey devrede veya değil kaput olacaktır.

Bir tekneni ana direğine denk gelen yüz binlerce Volt ve akım değeri sanırım hesaplanamaz bir güç, öyle küçük sigortaymış şaltermiş gak guk dinlemez, dağıtır atar, şaka değildir.

Ha ne yapabiliriz.

1-Ana direk üzerine güzel bir paratoner ve devamı kablosunun deniz içine girecek bir ucu.
2-Ana direğinizi kalın ve izoleli bir  bakır bara ile aşağıya salmanıza tespiti.
3-Hiç birşey yapamıyorsak, ana direğe kalın bir zincir dolayıp sancak yada iskeleden sarkıtıp ucunun denize teması.

Bunları yaparsak ve bir gün yıldırım bizi bulursa en az hasar için elimizden geleni yapmış oluruz.  Tüm bu tedbirlere rağmen tekne içi elektronik çok yüksek  ihtimalle yine hasar görecektir.
« Son Düzenleme: Haziran 23, 2010, 16:01:50 Gönderen: Hakan Irıklı »

BİR TEKNENİN YENİDEN DOĞUŞ HİKAYESİ / HAKAN IRIKLI
Rüyaları gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır..

Ahmet Çelenoğlu

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 32 Mesajı Toplam
    41 Kere Beğenildi
    • Eğitim, tekne danışmanlığı, sörvey
« Yanıtla #11 : Haziran 23, 2010, 16:24:01 »
Direk tepesine paratoner konusunu ciddi olarak incelemiştim. Bu paratoner için gereken kablo çapının büyüklüğü ile yapılamayacağnı anlamıştım. Aslında daha önce askerliğim sırasında (Mühimmat Ana Depo Komutanlığı Ankara'da yaptım.) başçavuşla birlikte zaman zaman depoların üzerinde bulunan paratonerlerin topraki le olan dirençlerini ölçerdik. Paratonerler uygun ölçüde olsa da toprağa olan dirençleri de önemlki idi. Bu direnci düşürmek için inanlmaz kalın çaplı bir bakır kablo bir kaç mm kalınlılğında ve en az 1,5 metre kare bakır levhaya bağlanıyor, toprakta açılan bir çukura yerleştirldikten sonra elektriği iyi iletsin diye çevresine kömür tozu doldurulduktan sonra üstü örtülüyordu. Bu çukuru kazmak için ise bina çevresinin en rutubetli yeri aranıyordu.
Mühimmat depolarının korunması için düşünülen bu yöntemde olması gerekn direnci hiç bir zaman yakalayamadık. Başçavuş sürekli olarak raporlara olması gerekn en düşük direncin altında bir değer yazardı.

Bu nedenle eğer paratoner takmaya niyetlenirseniz paratonerin kablosunun çapını iyi incelemenizi öneririm. Ayrıca o zaman yaptığım araştırmalarda salma boyutunun da elektriği suya yeteri kadar veremeyeceğini bulmuştum.

Yıldırım düşmemesini dilemekten başka şansımız yok gibi görünüyor.     

Bir tekne limanda güvenliktedir, ancak tekneler limanda durmak için yapılmazlar.

Erol Yapıcı

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 140 Mesajı Toplam
    184 Kere Beğenildi
« Yanıtla #12 : Haziran 23, 2010, 16:30:32 »
Ahşap direkli ahşap bir tekneye de yıldırım düşebilir mi? Cevap evet ise bu kez suya salınacak zinciri çarmıha yada ıstralyaya mı takmalı?

'den Korsan

Osman Aktuna

• Gezgin Korsan
  • *
  • Eskişehir
« Yanıtla #13 : Haziran 23, 2010, 16:42:38 »
Erol korsana ek;

Tekne saç olunca her şey (üzerindekiler dahil) güvenlikte oluyor mu?

Elektronikleri fırının içine koymamız sâlık veriliyor ya! O bakımdan sordum :-[

"Home is where my boat is" demek istiyorum.

Erdem Çakır

• Gezgin Korsan
  • *
  • West Istanbul Marina
  • 41 Mesajı Toplam
    71 Kere Beğenildi
« Yanıtla #14 : Haziran 23, 2010, 17:02:22 »
Giyilebilir faraday kafesi satın alalım :) :) :)

Çakır Korsan

Tekneye Yıldırım Düşünce Ne Oluyormuş? Konusuna Ait Benzer Konular

bir tekneye aşık oldum.
sevgili GK lar, ben aşık oldum,http://www.bootswerft-wagner.de/Wagner_23/wagner_23.html adresine bir bakın lütfen. bu tekneye be... Devamı...

Gösterim: 468 - Yanıt: 6 - Başlatan:Müfit Sarıkaya
Kara araçları yelkenli bir tekneye yüklenebilir mi?
Olayın vuku bulduğu yer Haiti. Mutlu zamanlarında.Bir pickup yelkenli tekneye nasıl yüklenir? http://www.youtube.com/watch?v=O_0... Devamı...

Gösterim: 309 - Yanıt: 4 - Başlatan:Cem Gür
USA bandralı tekneye yelken no alımı.
Aşağıdaki formu doldurarak amerikan bandralı teknenize yelken no alabilirsiniz.http://www.ussailing.org/offshore/sailapweb..pdfU... Devamı...

Gösterim: 161 - Yanıt: 2 - Başlatan:Erdem Çakır
bu tekneye neolmuş ve bu adamlar neyapıyor?
http://youtu.be/-T2MO0xBNwMizlediğimde çok ilginç geldi ve sizlerle paylaşmak istedim. ekranın sağındaki teknenin bodoslamasınd... Devamı...

Gösterim: 198 - Yanıt: 2 - Başlatan:Sinan Seyir
Tekneye Klima
Hazır sıcaklar bastırmadan aklıma tekneye klima taktırmak geldi.Tekneye sonradan klima taktırılabilir mi?Hangi markaları Türkiye... Devamı...

Gösterim: 426 - Yanıt: 18 - Başlatan:Cenker Tezel
ACİL! Bir korsanımızın teknesine yıldırım düşmüş.
Korsanlar, İskenderun dan dönerken, geçen fırtınada, Barış Beyhan korsanımızın teknesine yıldırım düşmüş. Ekibin sağlığı yerinde... Devamı...

Gösterim: 802 - Yanıt: 42 - Başlatan:Zafer Türkmen
tekneye buzdolabı ihtiyacı
sevgili korsan dostlarım tchita ma buzdolabı istiyorum kapaklı yada gömme bu konuda öneri ve bilgi paylaşımı rica ediyorum nasıl... Devamı...

Gösterim: 861 - Yanıt: 29 - Başlatan:Kemal Albayrak

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal