Gönderen Konu: Denizde İlk Yardım  (Okunma sayısı 1040 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Özgür Evren

• S/Y Efe
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
    • Yazı Evi
Denizde İlk Yardım
« : Şubat 05, 2009, 23:34:18 »
Hakan E.'nin verdiği seminer notlarını toparlayıp buralara bir yerlere koyacaktık, tembellik ettik sanırım. Önemli bir konu bu. En kısa zamanda toparlamalı ve bu başlığı geliştirmeliyiz bence.

Şimdilik netten bulduğum farklı sitelerde konuya ayrılmış bölümlerin linklerini kopyalıyorum buraya:

Denizce

Denizciler Dayanışma Derneği

TurkSail

Bilginin Adresi

« Son Düzenleme: Şubat 06, 2009, 00:29:25 Gönderen: Özgür Evren »

Özgür Evren

• S/Y Efe
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
    • Yazı Evi
Ynt: Denizde İlk Yardım
« Yanıtla #1 : Şubat 05, 2009, 23:41:56 »
"Alıntı sahibi: Melih Çiftçi üzerinde Mayıs 05, 2008, 13:10:29
Sevgili Tarık Altınok'un 30 nisanda sunmuş olduğu Ilk Yardim Semineri Notları'nı

http://rapidshare.com/files/112697787/TIP_DI__350_I_K__304___350___304_LER___304____304_N.ppt

Rapidshare'e yükledim

isteyen arkadaşlarımız,buradan indirebilirler
Melih
"

Bir de bu dökümanı eklemişiz ama link çalışmıyor. Elinde döküman olan varsa tekrar upload edelim.
« Son Düzenleme: Şubat 05, 2009, 23:56:12 Gönderen: Özgür Evren »

Hüsne Altıok

• S/Y Bora Bora 1
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 5 Mesajı Toplam
    6 Kere Beğenildi
« Yanıtla #2 : Şubat 05, 2009, 23:58:22 »
Tarık Hocanın tıp dışı kişiler için ilk yardım power point sunusu ben de var Özgür, hangi adrese göndereyim?

Özgür Evren

• S/Y Efe
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
    • Yazı Evi
« Yanıtla #3 : Şubat 06, 2009, 00:02:27 »
ozgurevren@yazievi.net adresine yollayabilirsen upload ederim ben... tesekkurler...

Hakan Erim

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 83 Mesajı Toplam
    157 Kere Beğenildi
« Yanıtla #4 : Şubat 06, 2009, 00:24:14 »
Hakan E.'nin verdiği seminer notlarını toparlayıp buralara bir yerlere koyacaktık, tembellik ettik sanırım. Önemli bir konu bu. En kısa zamanda toparlamalı ve bu başlığı geliştirmeliyiz bence.

Şimdilik netten bulduğum farklı sitelerde konuya ayrılmış bölümlerin linklerini kopyalıyorum buraya:

Denizce:

http://www.denizce.com/dilkyardim.asp

Denizciler Dayanışma Derneği:
http://www.ddd.org.tr/mainpage.asp?page=egitimgoster&konu=33

TurkSail: 
http://www.turksail.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=34&Itemid=65

Bilginin adresi: 
http://www.bilgininadresi.net/Madde/39807/Deniz-Kazalar%C4%B1nda-%C4%B0lk-Yard%C4%B1m

Buralarda anlatılanların hepsi çok dağınık, tıp dışı hatta içi birinin anlaması oldukça zor, yer yer eksik, kötü çevrilmiş, yanlış anlamalara yol açabilen şeyler.

Örneğin;
"...Boğulan bir kazazedenin ağzının açılmasını sağlamak için kazazede sırt üstü yatırılmalı ve kurtarıcı baş ucunda diz çökerek iki elini kazazedenin yanaklarını avuçlayacak şekilde başının iki yanına koymalıdır. Daha sonra, iki elinin baş parmaklarını uç uca gelecek şekilde kazazedenin çenesi üzerine koyarak, diğer parmaklarıyla kulak memesinin altından çene kemiğinin köşe yaptığı yeri içine almak üzere, alt çene kemiği ile boğaz boşluğunu kavramalıdır. Kurtarıcı baş parmaklarıyla basınç yapıp, çene kemiğini sıkarak kolaylıkla kazazedenin çenesinin açılmasını sağlayabilir..."
Şimdi burada kazazedenin yanakların avuçladık da bizim yerimiz neresi? Kafasının arkasında mıyız? Yani önümüzde sırasıyla kafa, göğüs, ayaklar mı uzanıyor yoksa göğsünün yanında mıyız? Dizlerimiz hizasında göğüs, önümüzde kafası, sırtımızda ayakları mı var? Siz anladınız mı? Ben anlamadım?

"...Kazazedenin nasil, ve ne ciddilikte bir durumu oldugunu anlayana kadar hareketsiz olarak basi gövde hizasinda yatiriniz."
Başı gövde hizasında yatırmak ne demek? Başının altına birşeyler mi koyacağız. E sırtüstü yatıyorsa bu sefer başı biraz yükselecek demektir. Başın neresini hizalayacağız? Enseyi mi, ortasını mesela kulakları mı, burun ucunu mu? Hadi sırt üstüyse kaldırmayacağız diyelim. O zaman hasta yan yatıyorsa mı başın altına birşeyler koyacağız? Onun yerine sırtüstüne çevirsek olmaz mı?

Gazlı kompres nedir? Ne tür bir gaz kullanılmış? Gazı yoksa nasıl anlayacağız? Gazsız kompres oluyor mu?

Oradaki başı tutup oynattığı çizimlerde hasta ayakta mı duruyor? Yerde mi yatıyor? Sırtüstü mü, yan mı yatıyor? Yenidoğan bebek fotoğrafları yakın plan çekildiğinde nasıl birşey anlaşılmazsa burada da aynı şekilde birşey anlamadığınızı ilk kim itiraf edecek?

Anlatabiliyor muyum? Bu tür yayınlar hep sıkıcı, karışık, anlaşılmaz, çok fazla, dağınık... Hiç bir işe yaramıyorlar.

Özgür Evren

• S/Y Efe
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
    • Yazı Evi
« Yanıtla #5 : Şubat 06, 2009, 00:32:58 »
Şu an için elimizdekiler bunlar... Bu işin uzmanı olarak bize yol göster abi, daha iyi bir kaynak varsa onu ekleyelim... Aslında kendi dökümanımız olması açısından en güzeli senin seminer notlarını toparlayıp buraya koymak. O seminere katılamadığım için bilemiyorum, notlarından anlayabileceğim bir şeyse, vaktin yoksa, bana yolla ben düzenleyeyim.

Hakan Erim

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 83 Mesajı Toplam
    157 Kere Beğenildi
« Yanıtla #6 : Şubat 06, 2009, 00:59:41 »
Şu an için elimizdekiler bunlar... Bu işin uzmanı olarak bize yol göster abi, daha iyi bir kaynak varsa onu ekleyelim... Aslında kendi dökümanımız olması açısından en güzeli senin seminer notlarını toparlayıp buraya koymak. O seminere katılamadığım için bilemiyorum, notlarından anlayabileceğim bir şeyse, vaktin yoksa, bana yolla ben düzenleyeyim.

Seminer notum yok. Kafadan anlattım. Yıllardır o kadar fazla benzer not okudum, dinledim, anlattım ki gına geldi. Artık nelerin anlatılabileceğini, nelerin anlaşılmayacağını biliyorum. 45 dakikalık bir seminerde insanlara anlatabileceğin çok az şey oluyor. A, B, C'yi anlasalar çok iyi.

Özgür Evren

• S/Y Efe
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
    • Yazı Evi
« Yanıtla #7 : Şubat 06, 2009, 01:02:12 »
O zaman ne yapacağız? "Bu yukarıda ki bilgiler yanlış ya da bu notlara göre kazazedeye zarar da verebilirsiniz" diyorsan kaldıralım linkleri, "yok, hiç yoktan iyidir" diyorsan kendi notlarımızı oluşturana kadar kalsın. Sensin doktor olan :)

Hakan Erim

• Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 83 Mesajı Toplam
    157 Kere Beğenildi
« Yanıtla #8 : Şubat 06, 2009, 09:04:57 »
Ya yok. Bu notlara göre kimse birşey yapamaz zaten. Kim anlayacak da bir şey yapacak?  :)

Mehmet Çömlekçi

• S/Y Derviş
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 1 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
    • comlekci.com
« Yanıtla #9 : Mayıs 15, 2009, 09:26:57 »
Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Tele Sağlık Merkezi Baştabipliği aracılığı ile çok hoş hizmetler veriyormuş.

Web adresleri: http://www.telesaglik.gov.tr/  Telefon: (212) 444 93 53

Sitelerinden aldığım özet bilgi:

Sağlık Danışmanlığı
Çağrı Merkezimiz seyir halindeki Türk, yabancı hava ve deniz araçları yetkili personeline her türlü sağlık ve/veya hastalık ile ilgili soru ve sorunlarında danışmanlık hizmeti vermektedir.

Deniz Ambulansı Hizmeti

İstanbul Büyükdere, Gökçeada, Marmara Adası ve Çanakkale’de konuşlandırılan tam donanımlı deniz ambulanslarımız ile tahliye kararı verilen hastaların transportu sağlanmaktadır.

Denizden Tıbbi Tahliye

Türk arama kurtarma bölgesi içinde acil durumlarda hastanın klinik değerlendirilmesi yapılarak tahliyesine karar verilebilir. Tıbbi tahliyeye karar verildiğinde diğer arama kurtarma birimleri ile bağlantıya geçilerek tahliye organizasyonu yapılmaktadır.

www.comlekci.com S/Y Derviş, Fenerbahçe Marina F5

Nalan Yüksel Delice

• S/Y PACIFIC
  • Gezgin Korsan
  • *
  • Çanakkale
  • 2 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
Teknede ilkyardım
« Yanıtla #10 : Eylül 16, 2009, 10:31:29 »
Değerli GE-KO'lar,

Sitemizde şimdilik ayrı bir başlık olmadığı için zor anlar içerisinde yeralabileceğini düşünerek balıkçılıkta yapan doktor arkadaşımız bir çiftten öğrendiğimiz ilkyardım konusunda e-eğitim veren bir siteyi sizlerle paylaşmak istedim.

Site adresi : http://www.o2lms.net/

Ben kaydımı hemen yaptım ve eğitime başladım. Sağlıkçı korsan ve korsaniçeler hariç sizlere de öneririm.

Herkes sağlıklı günler ve kolayına rüzgarlar diliyorum..

Nalan Korsaniçe.

(NALAN-AHMET-CAN) Delice Korsanlar.... Şimdilik Çanakkale Marina'dalar ancak gelecekte tüm denizlerde gezecek gezgin korsanlar...

Özden Oğul

• Gezgin Korsan
  • *
  • İzmir
  • 5 Mesajı Toplam
    5 Kere Beğenildi
« Yanıtla #11 : Eylül 16, 2009, 19:10:37 »
Bence bu iş sadece okuyarak olmaz,sadece online eğitim verilen bir sürücü kursu olmayacağı gibi.Uygulamalı eğitim yapılan bir kursa gitmek gerek.

Hiçbirimiz hepimiz kadar akıllı değiliz.

Cengiz Göl

• S/Y Bengül
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 4 Mesajı Toplam
    18 Kere Beğenildi
« Yanıtla #12 : Eylül 16, 2009, 20:27:21 »
Hakan, şu A B C yi sen bize tekrar anlatsan ya. En korktuğum şey denizde, hele de çocuk varsa yanımda.

S/Y Bengül - F.Bahçe Marina F6

Denizde İlk Yardım Konusuna Ait Benzer Konular

HOCASIZ İLK YELKEN HAFTAMIZ İÇİN ÖNERİLERİNİZ
Değerli Korsanlar,Yazdıklarınızı tadı damağımda kalarak, bitmesin diye de günlere yayarak okuyan yeni ve acemi bir korsan olarak... Devamı...

Gösterim: 910 - Yanıt: 28 - Başlatan:Tayfun Güler
DÜNYADA İLK YAT TASARIM LİSANS OKULU
Maltepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesinde Yat Tasarımı Bölümü açılmış.Bu sene öğrenci alımı başlayacakmış. Bölümün inte... Devamı...

Gösterim: 163 - Yanıt: 3 - Başlatan:Kemal Albayrak
DENİZDE TEMEL İLK YARDIM
Temel ilk yardım bölümünde; açık denizde seyreden ticari bir gemide görev alacak gemi adamlarının, herhangi bir kaza veya başka ... Devamı...

Gösterim: 188 - Yanıt: 2 - Başlatan:Nedim Yıldız
Tarihte İlk Gemiler
          Tarihte ilk gemiler büyük kayıklardan başka şeyler değildi. Bunların tarihi o kadar eskiye dayanır ki tarihçiler bu ka... Devamı...

Gösterim: 218 - Yanıt: 4 - Başlatan:Nilüfer Özdemir
“GOLIF” TÜMÜYLE PLASTİK İLK YELKENLİ Mi?
23 Ft boyundaki GOLIF Sartrouville’de bulunan Jouet fabrikasında 1962 de inşa edildi. Jouët tamamı polyestereden yapılmış ilk aç... Devamı...

Gösterim: 160 - Yanıt: 5 - Başlatan:Cem Gür
İLK SAHİCİ UZUN YOLUMUZ
Tekne alma kararındaki en önemli etken, uzak bir yerlere gidip daha önce hiç görmediğimiz, ya da karadan ulaştığımız yerlere den... Devamı...

Gösterim: 676 - Yanıt: 27 - Başlatan:Güven Birkan
MERGUS’UN İLK FIRTINASI; BİZİM DE
Teknemiz Mergus’u teslim alalı ancak birbuçuk ay olmuştu. Tekneyi, yelken kullanmayı ve denizciliği kendi kendimize öğrenmeye ça... Devamı...

Gösterim: 672 - Yanıt: 26 - Başlatan:Güven Birkan

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal