Gönderen Konu: TEKNE TASARIMI GİRİŞ  (Okunma sayısı 4303 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aali San

• S/Y Sanela-TUR 5005
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 2 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
Ynt: TEKNE TASARIMI GİRİŞ
« Yanıtla #90 : Haziran 14, 2010, 22:50:58 »
.

Baş bodoslamaya gelince, başta omurga kalınlığı neyse o kalınlıkta başlayıp, yukarı doğru bir parça incelebilir.
Ama az. Sonra omurga ( karina içine bakan tarafı aynı kalınlıkta kalacak şekilde ) yanlardan öne doğru inceltilebilir
ve sivrice, göze hoş görünen  bir tekne pruvası yaratılabilir.

Yanlış ! Düzeltiyorum :
Baş bodoslama omurgadan güverteye doğru incelmez, aksine kalınlaşır.
( Yoksa Pruva karşıdan çok tuhaf görünürdü...)
Yani diyelim omurga 150 mm genişlikte. Bodoslama 150 mm genişlikle
başlayıp, diyelim 200 mm genişlikte biter. Sonra iki yanından traşlanarak
ve arka tarafında kaplama tahtalarının gelip içine oturacağı kanal açılarak
son şeklini alır.

S/Y Sanela F.Bahçe Marina F13

Cem Gür

• S/Y Tayo-Mar
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 52 Mesajı Toplam
    88 Kere Beğenildi
    • Classicboats Turkiye
« Yanıtla #91 : Haziran 14, 2010, 22:52:04 »
Daha açıklayıcı olması açısından buyrun

"DÜNYANIN SORUNU, AKILLILAR HEP KUŞKU İÇİNDEYKEN, APTALLARIN KÜSTAHÇA KENDİLERİNDEN EMİN OLMALARIDIR."

Cem Gür

• S/Y Tayo-Mar
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 52 Mesajı Toplam
    88 Kere Beğenildi
    • Classicboats Turkiye
« Yanıtla #92 : Haziran 14, 2010, 23:28:00 »
Kıçtan 3. ve 4. postalar arasındaki ani yükselmenin ( tabii böyle bişey varsa, belki ben yanlış gördüm )
hatalı olduğunu düşünüyorum...
HAKLISIN. Dikkatli bakınca göze batıyor. Tekne tasarımında en hayati konulardan biri bütün çizgilerin "fair" düzgün olmasıdır.

Orada bir nevi basamak oluşmuş, bunun su akımını bozacağını düşünüyorum. Ayrıca kıçtaki kaldırma kuvveti
çok az olacak, teknenin kıçı dalgaya vs battığında, kendini buradaki hacimden faydalanarak sudan kaldırması
çok zor olacak
. BİRAZ DAHA DOLDURMAKTA FAYDA VAR

Salmanın arka ucundan ( dümen pala ön hizası ) ayna alt hizasına kadar su altı iç bükey göze hoş görünür
bir kavisle çıkmalı ( yani bu postalar çok daha derin ve hacimli olacak...) , teknenin su altı formu kesiksiz,
kırıksız, köşesiz tatlı bir kavis halinde olmalı.
ÖNEMLİ BİR SAPTAMA

Ayrıca ( şu an yöntemi açıklayamadım ama ) , tasarımı kontrol etmenin en iyi ve gerekli yolu ; teknenin
ağırlık merkezini baz alarak bunun önünde ve arkasında kalan tüm postaların su altında kalan hacimlerini
( gerekirse milimetrik kağıda çizip kare sayarak, ille matematiksel yöntem şart değil ) hesaplayıp, 0. postadan
son postaya kadar bir diyagram üzerine çizmektir.
Bu çizimin bir çan eğrisi oluşturması ve başla kıçta hacimlerin birbirine yakın olması lazım. Bu çizimde sanırım
çan eğrisi daha çok  bir kaşığa benzeyecek...Başta çabuk dolmaya başlayacak, ortada tepe noktayı bulacak
( ki öyle olması lazım ) , ama kıça doğru ince bir sap gibi kalacak, baş / kıç hacimler pek oranlı olmayacak.

Aali'nin sözünü ettiği ölçümler ya dediği gibi minik karelerden oluşan bir şablon üzerinde pisteki sayarak yapılır veya genellikle kent planlamacılarının kullandığı Planimetre denen bir alet ile ölçülür.

Yine Aali'nin bahsettiği hesap yöntemi tanımlaması  enine atalet Momentidir. Söyle bir tablo çıkartmak gerekir.
1.kolon : Posta No
2.Kolon : Su hattında 1/2en (Ft)
3.kolon : 1/2 enlerin küpü
4.kolon : Simpson çarpanı (Aşağıda her posta için vereceğim)
5 Kolon : 2 ve 4. kolonun çarpımı

Bu hesaplamalar sonunda 5.kolon alt alta toplanır ve ΣT olarak tanımlanır.

Formülü söyledir:
It = (2 x Σf x CI/3) /3

It = Transverse atalet momenti
Σf = 5.kolon toplamı
CI =  Posta aralığı

Bu hesaplama sadece enine atalet momentini tanımlar.
Ayrıca Boyuna atalet momentinin de hesaplanması gerekir.

Kısaca burada açıklamaya çalıştıklarımız aslında tekne tasarımında "stabilite" konusunun cim karnında noktası.
Şimdilik çizdiğimiz teknenin denizcilik kalitelerini öngörerek göze hoş görünecek alıştırma çizimleri yapmak olmalı.

Stabilite konusunu kışın uzun gecelerinde yine bu topik altında anlatmaya çabalayacağım.

Bir de diyorlar ki tasarımcı iki çizgi çiziyor tonla para talep ediyor. Peehhh! :-\

"DÜNYANIN SORUNU, AKILLILAR HEP KUŞKU İÇİNDEYKEN, APTALLARIN KÜSTAHÇA KENDİLERİNDEN EMİN OLMALARIDIR."

Kutsi Arda Usluy

• Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
« Yanıtla #93 : Haziran 15, 2010, 07:53:04 »
Tüm tavsiyeleri okudum , gereğini uygulamaya çalışacağım.
Ancak teknenin kıç kısmına dikkat ederseniz , nokta sayısının azlığı farkedilecektir.
Bu da sadece taslak olarak durmasından kaynaklanıyor.Şimdilik ,üstte yüzey ile kapladığım
bölümlere yoğunlaşmış, 8 nolu postadan gerisini sonraya bırakmıştım.Tamamen hatalı olduğunun
farkındayım.Buraya kadar pek matematik model uygulama şansım yoktu, şimdi yavaş yavaş formuller
geldiğine göre , tasarım iyileşmeye başlayacaktır.
Aali ve Cem korsanlarıma teşekkür ederim.

TA3CD

Kutsi Arda Usluy

• Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
« Yanıtla #94 : Haziran 23, 2010, 19:16:34 »
sildim...
Ayrıca ( şu an yöntemi açıklayamadım ama ) , tasarımı kontrol etmenin en iyi ve gerekli yolu ; teknenin
ağırlık merkezini baz alarak bunun önünde ve arkasında kalan tüm postaların su altında kalan hacimlerini
( gerekirse milimetrik kağıda çizip kare sayarak, ille matematiksel yöntem şart değil ) hesaplayıp, 0. postadan
son postaya kadar bir diyagram üzerine çizmektir.
sildim...

Ali Abim korsanım , altı çizili kısmı anlayamadım.. ???  9kly3

TA3CD

Aali San

• S/Y Sanela-TUR 5005
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 2 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
« Yanıtla #95 : Haziran 23, 2010, 20:30:10 »
 :-[ Bunun için matematiksel formüller var ; bulup yazacağım. Ama matematikte iyi olmak lazım ; hesap
     yöntemiyle çözebilmek için...

Kabaca olayı şöyle anlatayım :
    Postalarımız var, baştan kıça. Diyelim ki 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14....bunları numaraladık.
    ( Kimi numaralamayı kıçtan başa, kimi baştan kıça yapar. Önemi yok )

Diyelim ki teknemizin ağırlık merkezinin de 8 nolu postada veya bunun az önünde veya arkasında
    olmasını düşündük, istedik veya planladık.

Şimdi bizim deplasman çan eğrisini oluşturmak ve deplasman ( ya da kaldırma kuvvetinin ) tekne
    su hattı boyunca nasıl dağıldığına bakmak için ( ayrıca buradan çizdiğimiz planın deplasmanını da
    göreceğiz. Örneğin çizdiğimiz tekne 10 metre ise ve hesaplayacağımız yaklaşık deplasman diyelim
    10 ton çıkıyorsa, tekneyi yanlış çizdik, tekne aşırı suya batmış ve aşırı ağır, hantal demektir )
    0 ile 1, 1 ile 2, 2 ile 3....   postaları arasında kalan hacmi hesap etmemiz lazım.
    ( Su hattı yani LWL altında kalan hacimden bahsediyoruz...)

Lazım da, tekne dediğimiz hiç düz hattı olmayan '' eğri-büğrü '' bişi...Nasıl yapacağız ?
   Belli bir kabul ve hata payıyla şöyle yapılabilir...Örneğin '' tasarım postalarımız '' arası ( normal
   inşa postaları daha sık ve farklı yerlerde olabilir, önemli değil ) da 1 metre olsun. Elimizde
   teknenin yan görünüşü ve posta çizimleri var ; ölçüleri buradan alacağız.                             

O. posta diyelim suya sadece 5 cm, 1. posta 20 cm batıyor olsun ( çizimimize göre ) ve 0. posta
  pruvadan geçtiğine göre su hattındaki genişliği ancak bir kaç cm ; 5 cm kabul edelim, 1. posta
  ise olsun olsun 55 cm genişlikte olsun. ( Bu arada tabii posta su hattı boyunda daha geniş, en
  alt, omurga noktasında daha dar olacak, istenirse daha yaklaşık hesap için bunun da ortalama
  genişliği hesap edilebilir, edilirse daha iyi olur )

Demek ki bu iki posta arasında su altında kalan derinlik  gayet kabaca ortalama 5+25 / 2 = 15 cm,
  genişlik 5+55 / 2 = 30 cm olsun. İki posta arası 1 metre olduğuna göre ; 0 ve 1 postaları arasındaki
  hacim 0,15 x 0,30 x 1 m3 olacak .

Böyle tüm postalar arası hacimleri hesaplayıp bir diyagrama ölçekli çizdiğimizde ; ( sol eksende hacim,
 alt eksende sırasıyla postalar )
  a ) çıkan Çan Eğrisinin gerçek bir Çan Eğrisine benzemesi ve eğrinin biçimli , yani inişli çıkışlı, anı
      zıplayan vs olmaması lazım
  b ) Teknenin ağırlık merkezinin önünde ve arkasında kalan hacimlerin toplamlarının eşit olmasalar dahi,
    birbirine yakın olması lazım.

Yani 3,5 tonluk bir tekne tasarlamışsak baş ve kıç 1750'şer kg'a denk 1,75 m3 çıkmaz ama , misal
  1500 : 2000 gibi çıkmalı...Arada büyük fark varsa, tekne dengesiz, başlı veya kıçlı, her halükarda
  kötü ve dengesiz bir tasarım demektir.

Cem Gür

• S/Y Tayo-Mar
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 52 Mesajı Toplam
    88 Kere Beğenildi
    • Classicboats Turkiye
« Yanıtla #96 : Haziran 23, 2010, 20:51:02 »
Çok güzel :'( Aali'nin mesajını okuduğumda fark ettim. Yukarıdaki mesajımda Simson çarpanlarını vermeyi unutmuşum. Özür diliyorum.
Aali'nin bahsettiği narinlik tasarım ve hesabını adamlar bu Simson çarpanları ile hallediyorlar.

Posta numarası yanında SM'i variyorum.
0 1
1 4
2 2
3 4
4 2
5 4
6 2
7 4
8 2
9 4
10 1

Kutsi Arda Usluy

• Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
« Yanıtla #97 : Haziran 23, 2010, 21:20:50 »
 :-* , ok mevcut tasarımı önceki uyarılara göre düzeltip  çıkarıyorum...
Rhino, bahsi geçen kısımların tam volümünü hesaplayabiliyor..
bakalım çan eğrisi ne kadar eğri ne kadar doğru çıkacak  :D

TA3CD

Kutsi Arda Usluy

• Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
« Yanıtla #98 : Haziran 23, 2010, 21:45:36 »

2-3 postalar arası su altı deplasman : 0.344867898 m3

3-4 postalar arası su altı deplasman : 0.481673906 m3

Doğru mu anladım yoksa hatalımı?

TA3CD

Cem Gür

• S/Y Tayo-Mar
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 52 Mesajı Toplam
    88 Kere Beğenildi
    • Classicboats Turkiye
« Yanıtla #99 : Haziran 23, 2010, 21:48:23 »
Neden (0) postasından başlamadın.?
0-1
1-2
2-3 vs.... diye gitmedin?

Kutsi Arda Usluy

• Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
« Yanıtla #100 : Haziran 23, 2010, 22:15:27 »

0-1 : 0.035569922 m3
 1-2 : 0.192139702 m3
 2-3 : 0.344867898 m3
 3-4 : 0.481673906 m3

Şeklinde gidiyor.Yorumunuzdan doğru yolda olduğumu anlıyorum cem Abi.

Ancak farkettim ki omurganın radiusu katı volüme dahil olmuyor.(Resimde,hacimler arası geçiş çizgileri dik >:() )
Onları düzeltip , tüm su altı hattı altında kalan hacimleri, tekrar hesaplatıp , meşhur eğriyi çizeceğim .
Bakalım ne çıkacak ?   !*.

Ali Korsanıma da teşekkür etmeyi unuttum..
« Son Düzenleme: Haziran 23, 2010, 22:21:35 Gönderen: Kutsi Arda Usluy »

TA3CD

A.Rahman

• Ziyaretçi
« Yanıtla #101 : Temmuz 14, 2010, 22:13:49 »
Delftship namında bir program var, tasarım ile ilgili,
yüzeysel bir çalışma yaptım, üç boyutlu olması açısından iyi gibi görünüyor
Programı bilen var mı, acaba ciddi bir çalışma yapılabilir mi?

Kutsi Arda Usluy

• Gezgin Korsan
  • *
  • Bursa
« Yanıtla #102 : Ağustos 01, 2010, 15:18:34 »

11-12      : 29,27
11-10      : 142,97
10-09      : 520,06
09-08      : 639,3
08-07      : 667,78
07-06-05  : 647,61
05-04       : 587,15
04-03       : 485,48
03-02       : 350,24
02-01       : 193,76
01-00       :  47,14
TOPLAM    : 4310,75 dm küp

Meşhuuur çan eğrisi :  !*.

Şimdi en başa dönüp deplasmanı hesaplayalım,
((Su hattı boyu + 1,5 )³ x 0.82 )/ 100 = ((6+1,5)³ x 0.82) /100 = 3,459 m³

Fark = 4,310 - 3,459 = 0,851 m³  :P  :o

Ağırlık merkezi :

Tekne nasıl tasarlanmaz , takdimimdir ... :-[  x():  &+^^

TA3CD

Mustafa Aziz Çınar

• Y/T organics
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 76 Mesajı Toplam
    104 Kere Beğenildi
« Yanıtla #103 : Ağustos 01, 2010, 15:56:30 »
yahu tevazuyu bırak, bu işi biraz daha ciddiye al ve planlar üret te vesikalı türk tekne  modelleri çoğalsın denizlerde arda korsan..  1w5ey8  :-*

Aali San

• S/Y Sanela-TUR 5005
  • Gezgin Korsan
  • *
  • İstanbul
  • 2 Mesajı Toplam
    2 Kere Beğenildi
« Yanıtla #104 : Ağustos 02, 2010, 12:06:09 »
DEVAM ! DEVAM !

Hepimizi ileride amatör tasarımcı yapabilirsiniz...

Unutmayın bugün hayranlıkla baktığımız kimi klasiklerin ünlü tasarımcıları muhtemelen
bu hesapları dahi bilmiyorlar ; içlerinden gelen bir sesi ve gözlerine hoş görüneni
takip ederek , kimisinin performansına bugün bile hayret edilen o canım tekneleri
tasarlıyorlardı...

Arada çuvalladıkları da olurmuş, ünlü örnekleri de var ; ama ne olursa olsun, bir
kere yaptıkları tekneler günümüzün teknelerinden kat be kat güzelmiş.

TEKNE TASARIMI GİRİŞ Konusuna Ait Benzer Konular

Ahşap Tekne - Fiber Tekne Derin Tartışması
KOMODOR GÖZÜYLE - NECATİ ZİNCİRKIRAN(NAVİGA Yat ve Deniz Kültürü Dergisi -ARALIK 2005)________________________________________AĞ... Devamı...

Gösterim: 5344 - Yanıt: 178 - Başlatan:Cem Gür
Tekne Alış Hikayelerim (KAMPANYA 1 Okuyana 2 Tekne Alış Hikayesi Bedava)
Sene 2003. Kafamda hep bir tekne hayali var. Bu arada sevgili Can Aksoy, Kaan Erdem ve Tufan Yetginer yelken kursu açıyor ve ben... Devamı...

Gösterim: 700 - Yanıt: 11 - Başlatan:Hakan Zorlu
38 - 43 ft tekne
38 - 43 ft arası yelkenli tekne arıyorum. 2000 senesi veya daha yeni olabilir. Standart Fransız veya Alman.. Devamı...

Gösterim: 435 - Yanıt: 0 - Başlatan:Ahmet Çelenoğlu
Tekne Yedeklenmesi
Sevgili Korsan dostlarım,Bir teknenin yedeklenmesinde 1- Teknik2- Yasal 3- Parasal vs. konularla bilgilerimizi paylaşabilir miyi... Devamı...

Gösterim: 958 - Yanıt: 30 - Başlatan:Noyan Bakır
5-6 m tekne tavsiye
ben niyetlenince bir arkadaşımda heveslendi 5- 6 metre civarı kontraplaktan imalatı bizi zorlamayacak güzel bir yelkenli planı a... Devamı...

Gösterim: 538 - Yanıt: 8 - Başlatan:Evren Alagöz
TEKNE YENİLEME
BİR FİKRİM VAR,aramızda para toplayalım ve bir gezgin korsanın teknesini yenileyelim ama ihtiyacı olan bir tekneyi yapalım her a... Devamı...

Gösterim: 406 - Yanıt: 4 - Başlatan:Ayhan Akoğul
tekne tanıtımı
SEvgili Geko,Mehmet Ünsalan'ın özelime gönderdiği mail aşağıda. Ne dersiniz yapalım mı böyle bir tanıtım?Sevgili Nazikcan Komado... Devamı...

Gösterim: 419 - Yanıt: 17 - Başlatan:Turhan Nazikcan

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal